Avatar uživatele
anonym

Může dostat úpal při silném slunci a vysokých vedrech hydratovaná osoba nosící černé letní oblečení a černou kšiltovku?

Řekněme, že se například jedná o jinak zdravou osobu ve středních letech, co je venku a dost pije, ale je však z nějakého důvodu celá v černém letním oblečení (kraťasy,trič­ko,kšiltovka). Černá prý přitahuje slunce, takže i ten kdo dost pije, ale celý v černém, tak má vyšší šanci na úpal, než ten co je třeba v bílém?
Ještě nevím přesně rozdíly mezi úpalem/úžehem a přehřátím, ale v jakém smyslu by mohl být sluncem potrestán? :)

Doplňuji: Ta osoba bude chodit na slunci a né sedět někde ve stínu. Za jak dlouho by mohla teoreticky dostat úpal?

Upravil/a: annas

Zajímavá 0 před 2875 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Nuk nuk

Pokud taková osoba „dostatečně pije“ a je celá v černém oblečení je paradoxně přiměřeně chráněná před sluncem. Jako příklad si vemte třeba ženy na Blízkém východě v nikábu.
Můžeme diskutovat o tom jak moc se ten oděv hodí do Evropy, jak moc jsou do toho ty ženy nedobrovolně nuceny atd atd. To je jiné téma. Ale ten oděv vznikl z toho, co se v daných oblastech nosilo po celá staletí a chránilo to člověka právě před žárem. Beduíni chodí celí zahalení ve tmavém oděvu včichni, včetně mužů. Chrání se tak před hodně žhavým sluncem.
Jiný příklad – Thajci, kteří jezdí dost často pracovat do izraelských mošavů, jdou na pole navlečení v bundě svetru a v čepici.
Takže důležitější než barva oděvu, je právě příjem tekutin a spíše než barva, materiál, ze kterého je oděv vyroben a pak individuálně na tom, na co je člověk zvyklý, na jeho zdravotním stavu atd.
Beduín nedostane úpal ani úžeh, Thajký brigádník na izraelské plantáži také ne. Za to člověk, který není na podobné podmínky zvyklý ho může dostat i v bílém tričku nebo v plavkách, záleží na tom.

Jinak úplal můžete dostat, když se budete např. celý den opalovat na pláži, úžeh můžete dostat i v polostínu – pojedete celý den ve vedru autem např.

0 Nominace Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek