Avatar uživatele
hapiky

Může extrémně silné magnetické pole deformovat prostor?

Jako třeba nejextrémnější objekt ve známém vesmíru Magnetar?

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? Kepler, aliendrone před 2348 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Ne. Se zakřivením časoprostoru souvisí gravitace. Magnetické pole je něco zcela jiného, má vliv jen na nabité částice. Živá hmota dokonce může přežít i pouhých 1000 km od magnetaru (wiki)

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
aliendrone

Ano, může. Asi máš na mysli „magnetickou čočku“, že?

Hele to máš tak – extrémně silné mag. pole magnetaru je prostě mimo jakékoliv běžné chápání. Asi víš, že „é=emcénadruhou“, takže tam kde je energie je hmota a naopak. V případě magnetaru je mag. pole tak silné, že se navenek projevuje vlastně jako pevná látka. (!!!) TOHLE spolu s nevyrovnaností silokřivek (nejsou v nejnižším možném energetickém stavu) je příčina katastrofických rekonekcí (tedy toho, co je na wikipedii nazváno dementně „hvězdotřesením“). Zjednodušeně řečeno pro pochopení: (ne že mne bude někdo kamenovat!!) > Mag. pole magnetaru je tak „husté“, že podobně jako hmota deformuje okolní prostorčas. (a s tím souvisí takové věci, jako je to, že vakuum v tak silném magpoli bude mít dvojlomné vlastností, ergo výše zmíněná „magnetická čočka“)

Kepler to nevyjádřil srozumitelně – se zakřivením časoprostoru gravitace nesouvisí, souvisí s tím HMOTA (či energie) a tomuto zakřivení říkáme podle OTR (obecná teorie relativity) gravitace.

(BTW – to co píší na wikipedii, to asi zase napsal nějaký nadšenec poté,co si něco přečetl ve 100+1 nebo tak. ;) ) Mrkni raději sem >>>

Zdroj: http://www.al­debaran.cz/bu­lletin/2005_21_­mag.php

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kepler

aliendrone: v tom příspěvku jsem nic takového nenašel. Efekt čočky je znám, ale jen gravitační. Podle speciální teorie relativity je naopak gravitace vysvětlována jako zakřivení časoprostoru.

před 2347 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
aliendrone

Cožeto? STR se přeci gravitací vůbec nezabývá, to přišlo až o 10let později s OTR. Jak už si tady v diskuzi zmínil – gravitace JE zakřivení časoprostoru, ovšem tvá prvotní formulace v odpovědi, že gravitace SOUVISÍ se zakřivením časoprostoru je podobná, jako kdybys tvrdil, že kuchyňská sůl souvisí s chloridem sodným (ergo jde o 2 různě věci), zatímco já říkám, že kuchyňská sůl a chlorid sodný je to samé.

A teď pátrám kde jsem k té magnetické čočce přičuchl, mám pocit, že někde na českým webu, ale zatím jsem našel jak naschvál jen:

http://www.al­debaran.cz/bu­lletin/2004_30_­emp.php

https://www.tre­king.cz/astro­nomie/magnetar­.htm

V obou případech je to zmíněno na konci článků.

Teď jsem vyštrachal tohle – je to v oddíle „Mag. pole ve vodivé tekutině“ na konci:

https://vesmir­.cz/cz/casopis/ar­chiv-casopisu/2008/cislo-3/magnetary-neutronove-hvezdy-vyjimecnych-vlastnosti.html

Ale já to četl z nějakého fundovanějšího zdroje (myslím), ne z populárně naučných, tím jsem si dost jistý. Jen si teď už nejsem jistý, jestli to bylo opravdu na českém webu… :(

No prostě buď mi věř nebo jsi synem smrti! Totiž… nebo si to dohledej sám! :D :D :D

před 2347 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
aliendrone

HA! Kdo hledá, najde!!! :D

https://acade­mic.oup.com/mnras/ar­ticle/306/2/33­3/1000494

před 2347 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
hapiky

aliendrone: Díky, super články.

před 2346 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
hapiky

Kepler: Jeden nedávno objevený Magnetar má být tak silný, že to má být na samé hranici způsobující ono zakřivení prostoru. Bylo to na kanále Spektrum.

před 2348 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Jo, to je možné, ale to zakřivení prostoru nemá na svědomí magnetické pole, ale silná gravitace. Ono zakřivení prostoru je měřitelné u každého hmotnějšího tělesa, běžnou hvězdou počínaje.

před 2347 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek