Avatar uživatele
Ájina_T

Může firma odmítnout platbu v hotovosti?

Řešila jsem minulý týden problém s internetovým operátorem u mých rodičů – zapomněli jeden měsíc zaplatit a on je odstřihl. Až sem OK, chápu. Navštívila jsem zákaznické centrum té firmy, že tedy dlužnou částku hned zaplatím, aby jim připojení zase hned pustili.
Narazila jsem ale na to, že už na dveřích bylo upozornění, že v zákaznickém centru není možné provádět hotovostní platby a potvrdili mi to i pracovníci uvnitř – že je to prý z důvodu bezpečnosti a zjednodušení v celé firmě, oni sami jsou i spokojení, že nemuseli podepsat hmotnou zodpovědnost, řešit počítání pokladny atd.
Platba na místě možná pouze kartou, nebo jinak vše převodem. Prý ani ta firma svým dodavatelům hotově nic neplatí – i nákup sponek do sešívačky jedině bezhotovostně. Pokud bych prý na platbě hotově trvala, tak jedině si domluvit schůzku s panem jednatelem 14 dnů předem a on by jí byl schopný převzít.

Ne, že by to byl velký problém, zaplatila jsem kartou a vyřešeno, ale napadlo mne, jestli je takový přístup vůbec legální? Myslela jsem, že přijímat (přiměřenou) hotovost je povinnost podnikatele?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, JájsemRaibek, gecco před 3077 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
gecco

Ano, firma může odmítnou nějakou formu platby – tedy i hotovostní…
Pokud, např., jde jako v tomto případě (pravděpodobně), o naprosto výjimečnou záležitost, firmě se prostě nevyplatí udržovat otovostní způsob platby (i kdyby tím měla některého zákazníka odradit).
Podobně není firma povinna umožnit třeba platbu kartou – jde o možnost, ne povinnost.
😉

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Klaproth

Asi to je legální. Nevím o žádném zákonu, který by podnikateli určoval způsob přijímání plateb. Já jsem OSVČ a hotovost také nepřijímám a nikdy jsem s tím neměl problém, moji klienti také ne.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Mc Merkurion

pro stát bude vždy lepší kontrola bezhotovostních plateb,tím je vyřešena legalita > je to legální,a je to dost často…na druhou stranu se setkávám s místama,kde je možno platit kartou jen za poplatek…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
JájsemRaibek

Je omezena maximální platba, a to 270.000,– Kč. Ale i pokud by byl nějaký zákon, který upravuje přijímání hotovosti, zlatej českej človíček by si našel výmluvu.
Mám 10 poboček a hotovost moje firma přijímá jen na centrále.
To samé, jako řekli tobě, že objednat 14 dní.
Prostě ti to tak znesnadním, že raději zaplatíš jinak než hotově.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Finance a podnikání