Avatar uživatele
Werusca

Může kontrolovat behem prvních 21 dnů nemocenské jak zaměstnavatel tak i OSSZ?

Dobrý den

byl jsem 3 dny (středa až pátek) hospitalizovan. Pracovní neschopenka byla vypsana od stredy a doktor ji odeslal. Já tuto neschopenku odevzdám až v pondělí zaměstnavateli. Může mi behem nadcházejícího víkendu přijít kontrola od OSSZ? Když prvních 21 dnů kontroluje zaměstnavatel, ale ten o neschopence ještě neví.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4500 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
standa

OSSZ určitě nepříjde…, teoreticky má sice zaměstnavatel možnost se se sociálkou dohodnout, ale prakticky na tyto kontroly ZA zaměstnavatele nemá sociálka dostatečný počet pracovníků.

Bystrý zaměstnavatel však přijít může, protože by mu mělo být divné, že jste 3 dny nebyl v práci (bez omluvy)…, skutečnost, že jste zaměstnavateli dosud nepředložil neschopenku není podstatná.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Hykam

Může, někteří zaměstnavatelé jsou s OSSZ domluveni.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Já také zahýkám. Ano, je to běžnou rutinou ve firmách v odvětví průmyslu, kde bývají najaty detektivní a hlídací služby. Ty se starají o to, kontrolovat kdo přichází na pracoviště, do objektu podniku. Podle zákona může tvůj zaměstnavatel poslat kontrolu jestli jsi doma v době PN. Pokud si neschopenku prodloužíš u svého lékaře, měl bys dodržet normu zůstat doma a čekat kontrolu. Když nastupuješ do nemocnice na lůžkové oddělení, nevracíš se domů, tak odesílají automaticky PN tvému zaměstnavateli. Tam než dojde, trvá 3 až 5 dní. Když jsi v nemocniční péči, obecně se má za to, že jsi opravdu marod. Nebude tě nikdo sledovat v nemocnici. Kontrola může přijít po přelomu měsíce, kdy ti lékař vypíše lístek na peníze. „OSSZ“ je o tobě informováno jinou cestou. Můžeš být v klidu. Ty přece neodevzdáváš zaměstnavateli doklad PN, při nástupu do nemocnice to za tebe udělá nemocnice. Chyba může být v nedokonalé komunikaci na příjmu pacientů.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek