Avatar uživatele
kilimany

Může majitel domu vystěhovat nájemce ze dne na den na ulici kvůli většímu dluhu?

majitel domu pronajal nebytový prostor kde najemnik trvale bydlí , najemníkovi vznikl vetší dluh na najemném a majitel poslal na nájemnika exekutora a hrozí ze ji vystěhuji ze dne na den před dum. Má na to právo .Tvrdí že ji nemusí shánět náhradní bydlení

Upravil/a: annas

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? Anemone, krevfan před 2595 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
brillant

Okamžitá výpověď

Pokud nájemce porušuje své povinnosti zvlášť závažným způsobem může pronajímatel ukončit nájem okamžitě bez výpovědní doby. Za takové porušení povinností je považováno zejména nezaplacení nájemného a služeb za dobu alespoň tří měsíců, poškozování bytu nebo domu závažným nebo nenapravitelným způsobem nebo třeba užívání bytu jiným způsobem než bylo ujednáno.

I když zákon v některých případech umožňuje “okamžitou” výpověď, její účinky tak rychlé jak pojmenování napovídá nebudou. Pronajímatel má povinnost ještě před výpovědí nájemce písemně vyzvat, aby své závadné chování v přiměřené lhůtě napravil, jinak se k takové výpovědi nepřihlíží. Teprve poté může nájemce dostat výpověď a ještě má navíc zákonem stanovenou měsíční lhůtu na odevzdání bytu.

Výpověď musí být podána písemnou formou s jasně uvedenými důvody, které k ní vedly. Nájemce v ní dokonce musí být informován o tom, že pokud s důvodem výpovědi nesouhlasí, může proti ní vznést námitky nebo se obrátit na soud s žádostí o přezkoumání její oprávněnosti. V případě, že výpověď tyto podmínky nesplňuje, je považována za neplatnou.

Nový občanský zákoník měl zjednodušit situaci pronajímatelů a posílit jejich práva. Sice už není nutné při výpovědích žádat o přivolení soudu nebo shánět nájemníkům náhradní bydlení, ale zbavit se problémových nájemníků se smlouvou na dobu neurčitou pořád nemusí být úplně jednoduché. Není se tak čemu divit, že drtivá většina majitelů bude nabízet své byty k pronájmu se smlouvou na dobu určitou.
https://www.a­vizo.cz/blog/u­konceni-najmu-bytu-najemce-k-vypovedi-duvod-nepotrebuje-pronajimatel-ano/

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
nyjono

Je ve smlouvě uvedeno, že se pronajímá nebytový prostor?
Pak se má k tomu účelu používat, jinak to lze považovat za porušení smlouvy.
Je ta smlouva na dobu určitou?

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Dochy

brillant: Nebude to majitel mít tady jednodušší, vzhledem k tomu, že se jedná o nebytový prostor? (Tedy pokud byl jako nebytový i uveden ve smlouvě)

před 2595 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
kilimany

spíš mě zájímá jestli majitell múže pronajímat nebytový prostor k trvalému bydlení. Musel přece dát na uřadu svolení k trvalému pobytu nájemci. ten má uveden v průkazu. To by se na vyši dluhu mělo hledět jinak. Jestli je ten dluh pak vůbec vymahatelný.

před 2595 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

K nahlášení trvalého pobytu není třeba žádný souhlas. Ale nevím, zda vám na úřadě zapíší trvalý pobyt na základě smlouvy o nájmu nebytového prostoru.

před 2595 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Anemone

To opravdu nemůže. Ale u pronájmu nebytových prostor stačí nezaplatit nájemné, nebo alespoň jeho část, víc než jeden měsíc a majitel může nájemci poslat výpověď.
Právo bydlet tam nájemce jistě neměl. V takovém případě může majitel i s okamžitou platností odstoupit od smlouvy z důvodu hrubého porušení smlouvy.

před 2595 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek