Avatar uživatele
HZK

Může mít lidské pole rušivé účinky na elektroniku?

Např že v lidské přítomnosti elektronika tzv. blbne nebo přestane fungovat?
Jde mi o pouhou přítomnost u noteboku, počítače. Náhoda je jeda věc, ale to že mám po koupi nového pc problémy s funkčností, že se mi u nového notebooku po 3 týdnech sám začal zapínat mikrofon a nemůžu ani přehrávat hudbu bez vazebního bordelu. V autě mi přestalo ladit rádio. To už nejsou náhody, proto mě zajímá, zda mohu být rušivým elementem.

Upravil/a: HZK

Zajímavá 0 před 2656 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
gecco

Ano – můžeš být rušivým elementem…
😉
Nejdříve si zkontroluj, jestli jsi – v době prvních problémů, třeba nezměnil oblečení (něco nového).
Pak, jestli se nezměnily podmínky tvého fungování (čas, teplota…).
A pak hledej dál…
😉
Jak píše JB – nejobvyklejší příčinou takového chování elektroniky je statická elektřina – a ani zdaleka nejsou takové jevy neobvyklé…
😉

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Jiří Bohumil

Jsou případy, zejména při opravách elektroniky, kdy „statika“-statická elektřina (kterou na sebe naváže člověk z prostředí) vám zlikviduje elektroniku velmi spolehlivě. Při práci je pak nutno „uzemnit“ jak dané zařízení, tak i sám sebe. Pokud by ale šlo o pouhou přítomnost, tak asi těžko. I když už se mi také stalo že jsem si musel říct : jsou věci, mezi nebem a zemí, které si člověk těžko může vysvětlit ☹
Po doplnění otázky:
Holt někdy může mít člověk smůlu s koupí šmejdu. Ale i pak, podle mne, platí závěr mé původní odpovědi. 🙂

Upravil/a: Jiří Bohumil

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Rakira

Může, ale je to hodně nepravděpodobné :)
To byste musel být zvláštní člověk a mít problémy se statickou elektřinou :) (ta narusuje pole elektroniky)

Upravil/a: Rakira

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kulpix

Spíše ne.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Jukatan

Sohlasím s předcházející odpovědí, to je statická elektřina. Nejčastěji to způsobuje nějaké oblečení-košile, svetr, kalhoty a.t.d. Není vyloučeno, že jste vyjímka a způsobuje to přímo váš organismus. Pár takových lidí už po světě chodí a mají stím problémy jao vy. Můžete vyzkoušet vyvést nějakým měděným drátem kostru od dané elektroniky, minimálně 1 m dlouhý, a napřed se chytit toho drátu a pak se teprve přiblížit k elektronice. Pokud se to stává při obsluze elektroniky, zkuste mět své tělo stabylně propojené s kostrou té elektroniky. Dělá se to tak, že si na zápěstí dáte kovový náramek a na něj připojíte ten vodič, který je spojen skostrou elektroniky. Amatéři kteří pracují s tranzistory MOS FET to znají velmi dobře. Já osobně jsem se stouto problematikou často setkával.

Upravil/a: Jukatan

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
orwell

Zázraky se nedějí, existují pouze závady, které se strašně blbě hledají a jevy, co se stejně blbě vysvětlují. Možná, že ještě někdo z vás pamatuje aférku, kdy v nějaké vile jim hořely „z ničeho nic“ ručníky, zásuvky, atp. Věnovala se tomu několikrát i naše ČT. Přišli se ztrapnit dokonce vědci z ČVUT, měřili a líčili pasti na „poltrgaista“,… A ty teorie, co vyplodili! O možných mikrovlnách šířící se nějakým starým zrezivělým potrubím… Nakonec čapli děcko, které běhalo po baráku zapalovalo to 🙂 Sledoval jsem to tehdy v tv a ještě než začali, říkal jsem si: Nejdřív byste měli vyhnat všechny obyvatele domu (třeba bydlet chvíli na hotel) a pak vědátorovat. To neučinili a uřízli si ostudu.

před 2656 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
HZK

Oblečení nosím mnoho let stejné, normální, bavlněné. O statickou elektrřinu u mě nemůže být řeč. Nosím jen lyžařskou bundu, klasická nepromokavá, ale to jen venku :D
Co se týče času a teploty, to sem moc nepochopil. Funguji pořád při stejné teplotě a čas mi také utíká stejně. Problémy s mikrofonem u notebooku mi začli v pátek, z ničeho nic. Přestaly v sobotu a dnes jsou zpět.

před 2656 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
gecco

Jo – ten notes…
Původně jsem ti neodpověděl, protože takových dotazů je tu hafo – někdo si něco nedopatřením doinstaluje, ideálně všeřešící opravovátko – a najednou nefunguje něco jiného- a nikdo neví proč – „tosamo“ – a nechtělo s mi to ´řešit´.
Včil bych napsal

  1. zkontroluj si SW – co se změnilo
  2. zkontoluj si HW – a především notes (není-li v záruce) rozeber a vyčisti (je-li v záruce, vyčištění si objednej)

Ale pokud se k tobě takto najednou chová více zařízení, bude nejspíš chyba v tobě a nebo postředí.
😉

před 2656 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
gecco

Pořád stejné obleení – a co třeba nové spodní prádlo?
Teplota, čas (vlhkost…) – jedná se o změny prostředí, v němž se pohybuješ (ne o změny tvé tělesné teploty…).
Jestli ti to připadá úměvné, zažil jsem (a řešil)

  • kalhotky paní účetní
  • koberec v kanceláři
  • pračku vzduchu
  • zapnutí vytápění

A to vše v souvislosti s tím, že doposud bezvadně fungující počítače – „najednou, samy, zničehonic“ začaly blbnout…

před 2656 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
HZK

Prádlo mám již mnoho let stejné. Stačí jen prát, ono se nemusí každý měsíc kupovat nové. Změny prostředí…notebook mám měsíc, na stejném místě v teplotách 19–21, takže nic neobvyklého aby kvůli toomu nefungoval mikrofon. Je tedy v záruce, čili neexistuje nějaké rozebrání, zvlášť když je to 2v1 a blbne vlastně tablet.

před 2656 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek