Avatar uživatele
bolak

Může na sobě člověk sám vypozorovat spánkovou apnoe?

Myslím tak aby to bylo na 100% jistý. Projevuje se to nějak i během dne, co by na to člověka upozornilo?

Já jsem se tedy díval na nějaký příznaky na webu, ale třeba „ospalost“, co to jako je? Co je to za příznak když to má 90% lidí? 🙂 A ve spánku většina rodin spí, takže většina lidí co to maj o tom asi nevědí, ne? Prostě jednoho dne si jdou lehnout, ve spánku zhasnou a zbytek 21. století strávěj na krbový římse.

Zajímavá 0 před 2586 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
pepe88

Můj názor zní ano,občas tím trpím a vždy mě to probudí.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
dubraro

Existuje program na Android telefony, který monitoruje spánek a provádí záznam. Není to 100%, ale podle záznamu se dá se značnou přesností na výskyt apnoe usuzovat. Opravdu přesně se to zjišťuje ve spánkové laboratoři.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Během dne se vyskytuje únava, poruchy koncentrace, myšlení. Je snížená výbavnost paměti, také je snížená pracovní výkonnost. Vyskytují se epizody mikrospánku, usínání, hlavně při monotónní činnosti, což zvyšuje nebezpečí úrazů. Je až několikrát zvýšené riziko dopravní nehodovosti.

V noci při zástavě dechu, nedostatkem kyslíku a přebytkem oxidu uhličitého, kterého se tělo u apnoické pauzy nezbavuje, se organizmus alarmuje, aktivací sympatiku se pacient probere ze spánku (sám si to ale někdy neuvědomuje, většinou jde o mikroprobuzení, po kterém hned usne) a hlasitě se nadechne, zrychlí se mu dechová frekvence, stoupne tlak.

Na umření samotná apnoe není, spíše průvodní nemoci. Více v http://nemoci­.vitalion.cz/span­kova-apnoe/

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek