Avatar uživatele
Rokio

Může nemocný člověk pracovat na nižší výkon?

Pokud je člověk nemocný, tak je jasné, že nemůže pracovat na plný výkon? Pokud tedy půjde nemocný člověk do práce, má právo pracovat na nižší výkon?

poznámka: Mluvím o nemocech, které nejsou nakažlivé, jako je např. bolest hlavy, bolest břicha apod.

Zajímavá 0 před 2661 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Mc Merkurion

… a můžeš mi vysvětlit, jak ho potom bude platit, když je třeba stanovená minimální mzda? … toto omlouvá jen neschopenka,proto …se vystavuje, jinak musíš pracovat na 100%, od toho tě zaměstnavatel platí (alespoň se snaží, aby to tak vypadalo) …
… má právo marodit …

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Lovecrossed

Může, lékař ti může napsat zdravotní omezení, jaké práce nemůžeš dělat. A zaměstnavatel tě musí dát na jinou tvému stavu přiměřenou pozici. Často to tak mají například těhotné baby. Kdy v těhotenství například nemůžou třeba zůstat ve fabrice na lince, tak je šoupnou do konce těhotenství třeba do kanclu, na úklid a tak.Je tam nějaká vyjímka, například pokud na jiné pozici zaměstnavatel nemá místo, tak tě může propustit (s odstupným? Teď si nejsem jist). Ale to není předmět dotazu.

Samozřejmě záleží na okolnostech .Pokud jsi třeba zaměstnán přes agenturu práce, kdy máš ve smlouvě, že jsi zaměstnancem, dokud tě neukončí tvé přidělení podnik, kde děláš. Tak tam tě na jinou práci nejspíš nepřevedou, ale vyřeší to tak, že ukončí tvé přidělení (podle smlouvy) a tak se tě zbaví…a zůstaneš bez práce.

Upravil/a: Lovecrossed

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
JájsemRaibek

Ano může. Říká se tomu invalidní důchod 1., 2. stupně.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
da ny

Člověk s bolestí břicha, pokud je nemocný je pravděpodobně v dočasné PN.
Někteří invalidní důchodci 3. stupně invalidity jedou na plný výkon (lepší výkon než zdravý kolega) a třeba i plný pracovní úvazel.. Jen nemohou vždy vykonávat každou práci (původní povolání), ale takovou, na kterou stačí jejich zdravotní stav. Může pracovat rok, 5, 10 let nebo pár měsíců…
Podle svých schopností a sil.
Nižší výkon = nižší mzda.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek