Avatar uživatele
Teeny17

Může nezletilý podepsat nájemní smlouvu?

Zdravím, ráda bych se zeptala, zda je možné, aby člověk, který ještě nedovršil 18 (za 2 měsíce mi bude) mohl jít do podnájmu, přesněji se jedná o spolubydlení, a tím podepsat smlouvu. S přítelem chceme do spolubydlení, jemu už 18 je, a zajímalo by mě, zda by mi to vůbec bylo dovoleno ze strany pronajímatele. Děkuji za případné odpovědi.

Zajímavá 0 před 2446 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
autacek

Děti a nezletilí mohou uzavírat smlouvy, které jsou svou povahou přiměřené jejich vyspělosti a věku, protože plnou svéprávnost nabývají až v 18 letech. Smlouvy, které tomu přiměřené nejsou, musí za ně uzavírat zákonní zástupci, nejčastěji rodiče. Navíc nezletilý může podle občanského zákoníku jednat i nad rámec své rozumové a volní vyspělosti, pokud kterýkoliv ze zákonných zástupců dá k takovému jednání souhlas předem. V tomto případě nebude moci zákonný zástupce namítat neplatnost smlouvy.

Z výše uvedeného plyne, že uzavřít smlouvu není nemožné, ale musí být patrno, že víte co činíte i to, že třeba na nájemé budete mít. Pokud nedojde ke sporu, není problém, v opačném případě je to o dokazování, které může rozhodnout jen soud.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Smlouvyzdarm

Za Vás by to musel podepsat zákonný zástupce. Ale to pronajímatel nemusí vědět, a tak by mu to mohlo být jedno.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
led

Smlouvyzdarm, pokiaľ sa v zmluve uvádza rodné číslo, je z neho jasný vek účastníkov zmluvy.

před 2446 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Smlouvyzdarm

Tak v nájemní smlouvě, stejně jako v kupní či darovací u nás stačí datum narození. Jde spíše o to, že si většina lidí vůbec neuvědomí, kolik má let druhá strana… případně, že by v tom mohl být vůbec nějaký problém.

před 2446 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek