Avatar uživatele
Rokio

Může obžalovaný nedostat žádný trest a zároveň obdržet trest žalující?

Je možné a stalo se někdy, že ten, kdo někoho zažaloval, byl shledán viným a obžalovaný byl sproštěn viny, nebo byl dokonce oběť? Znáte nějaký příklad této soudní situace?

poznámka: Nevím, jak se jmenuje ten, kdo někoho žaluje, tak se omlouvám se za možnou nepřesnost.

Zajímavá 0 před 2460 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Smlouvyzdarm

Ano, mohlo by se to stát třeba takto – představme si nějaké spiknutí a křivé obvinění, které bude už ve fázi projednávání věci soudem. Při tom se zjistí, že vše bylo jinak. Obžalovaný bude osvobozen a ti co si to vymysleli půjdou bručet ……. a pohádky je konec.
Jo, a ten kdo někoho žaluje se jmenuje žalobce – státní zástupce, dříve prokurátor, ale ty si měl na mysli spíše oznamovatele nebo poškozeného (to nemusí být vždy jedna a tatáž osoba, ale také může).

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Ano je to možné.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kelt

Podobný případ je uveden v jednom díle Karla Maye – Z Bagdádu do Cařihradu. Hlavní hrdina Kara ben Nemsí běží za pachatelem, chytí ho za kabát, dotyčný nereaguje na pokyn stůj, řečený předtím, a kabát se roztrhne. Starosta chce žalovat Kara ben Nemsího, i když ten tvrdí, že stíhá pachatele. Takže i když se jedná o absurdní situaci, lidská blbost je nekonečná.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dochy

Mám pocit (možná se mýlím) že v tomto případě by se muselo otevřít nové trestní řízení… ihned by mohl být „odsouzen“ snad jen za pohrdání soudem nebo podobný „zločin“…

Takže obžalovaný by byl osvobozen, a nový podezřelý předán (policii?) k dalšímu šetření…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek