Avatar uživatele
Tw!st

Může osoba bez živnostenského listu profitovat z vlastní internetové služby?

Osoba bez ŽL pořád může tvořit weby, může z nich ale profitovat aniž by měla zařízenou živnost? Myslím teď ať už z reklamy, nebo z prodeje vlastní měny na webu (kreditů). Za předpokladu, že osoba pořád splňuje požadavky pro to být neplátcem DPH. Je samozřejmé, že osoba bez ŽL není plátcem DPH, tudíž by ze své služby DPH stejně nezaplatila, nicméně předpokládám že osoba stejně musí podat alespoň daňové přiznání, nemýlím se? Jak osoba bez ŽL podá daňové přiznání? Může jej podat online?

Mosoj: Prosím raději si to pořádně přečti, než něco napíšeš. „I osoba s živnostenským listem nemusí být plátcem DPH. Po pravdě nevíš o čem mluvíš.“ Naspal jsem snad že osoba se ŽL musí být plátcem DPH? Také mám živnostenský list a nejsem plátce DPH. Nicméně ptal jsem se, zda osoba bez ŽL může částečně podnikat na internetu. Proto odpověď „Mimo příležitostný prodej a ještě pár vyjímek, musíš mít ŽL.“ by mi plně stačila, děkuji.

Upravil/a: Tw!st

Zajímavá 0 před 2869 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
mosoj

Bylo by dobré kdyby jsi se více zajímal o danou problematiku.
I osoba s živnostenským listem nemusí být plátcem DPH. Po pravdě nevíš o čem mluvíš. Stejně to není o tom na co se ptáš.
Mimo příležitostný prodej a ještě pár vyjímek, musíš mít ŽL. Osoba bez živnostenského listu, pokud je to potřeba, podá daňové přiznání stejně jako osoba se živnostenským listem. Mýlíš se ve všem.

Tako ono jde o to, že přiznání k dani a přiznání k DPH jsou nebe a dudy.
Nejsi plátce DPH , není třeba DPH řešit.

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Jakákoli výdělečná činnost či příjem, Bez ŽL je v rozporu se zákonem.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Hlada

Podle zákona je živností m.j. soustavná činnost. Na provozování internetových služeb (soustavné) je tedy potřeba živnostenské oprávnění.
Zmínka o DPH nedává v kontextu otázky smysl.
Vlastnictví živnostenského oprávnění a povinnost podat daňové přiznání jsou dvě věci, které nemají na sebe přímou vazbu.
Osoba bez živnostenského oprávnění může (a velmi často má) povinnost podat přiznání k dani z příjmů.
Na způsobu podání nezáleží.
Chtělo by to seznámit se se základními zákony a pak se zeptat na případné konkrétní nejasnosti.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Finance a podnikání