Avatar uživatele
e-neználek

Může podat kupující přiznání k dani z převodu nemovitosti za prodávajícího?

Myslela jsem, že přiznání k dani z převodu nemovitosti musím podat já jako prodávající, s tím, že ve smlouvě je, že kupující tuto daň uhradí do určité lhůty. Kupující stále trvá na tom, že toto přiznání podá. To ho podá na moje jméno, rodné číslo? Zatím po mě ani nežádal plnou moc. Nepřijde mi neznalý, provádí to tak zřejmě často, ale proč mi tedy na finančním řekli opak? Děkuji za rady.

Zajímavá 0 před 3900 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Samozřejmě, že to takto provést jde. Jenom si pohlídejte, aby v zákonné lhůtě byla daň skutečně zaplacena. Není problém si v takovém případě na FÚ zavolat a požádat o informaci.
Přiznání v tomto případě podá na základě Vámi uzavřené dohody nebo smlouvy kupující na své jméno a své údaje.
Zatím je podle zákona povinen podat DP prodávající. Změna ještě nebyla uzákoněna, ale chystá se. Důležité je, abyste měli ve smlouvě uvedeno, že kupující uhradí daň za Vás. V tom případě to uzná FÚ i dnes.
Doplňuji:
Ad auťáček – hodnotit vzájemně své příspěvky členům nepřísluší, obzvlášť v případě, když jsi neposkytl tazateli žádnou jinou informaci, než je uvedena v již vloženém příspěvku. Tedy kromě toho, že uvádíš, že ta dříve vložená odpověď je „zkreslená“.
Soustřeď se pro příště na vlastní informace a nehraj si na Dr.Axla.

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
autacek

Ocko to rika ponekud zkreslene,

poplatnikem dane je ve vetsine pripadu prodavajici, tedy ten kdo obrdzi penize, kupujici je v tomto pripade rucitelem.

V praxi to znamena, ze prodavajici ma za povinnost podat danove priznani, pokud to za nej s jeho udaji zpracuje kupujici, je to na jejich domluve, nicmene pak by mel byt k tomuto ukonu prodavajicim zplnomocnen.

Tak, a ta nejpodstatnejsi vec, ve smlouve muzete mit uvedeno co chcete, pokud to nebude protistrana plnit, financni urad bude nejrprve vymahat spleni povinnosti po vas jako prodavajicim, tedy jak podani priznani, tak zaplaceni, v pripade ze k zaplaceni nedojde, bude vyzvan kupujici jako rucitel (aby to zaplatil), to uz je ovsem ale slozitejsi rizeni a tento se na vas muze nasledne domahat nahrady (pokud by se k tomu smluvne nezavazal).

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek