Avatar uživatele
Lotty

Může radioaktivní záření způsobit kyselý déšť?

Zdravím,
po delší odmlce jsem tu zase. Řeším jeden takový problém. Dostala jsem se do úskalí a potřebovala bych nějak logicky vysvětlit to, zda je teoreticky možné, že by po atomové válce (nedej bože, kdyby nastala), vznikly kyselé deště způsobené radioaktivním zářením. Nejsem fyzik a tak tomu celkem nerozumím. Navíc dejme tomu, že kyselé deště nejspíš pravděpodobně za tu uplynulou dobu nastanou a tak nezbyde lidem nic jiného, než hluboko pod povrchem vytvořit umělé město. To jsem odbočila. Jinak. Zajímal by mě váš názor. Těším se na odpovědi. Těm nejlepším dám bod k dobru ;o)
Doplňuji:
Miroslavst: A co třeba takové traviny?
Popisuji tak trochu takové přímořské pobřeží, kde je hladina radioaktivity cca 20%. Před tím před 80 lety na tom místě proběhla atomová válka. Navíc stále bude probíhat střídání dne a noci. Když tak se na to mrknu, zatím je mi to nejasné. Díky za odpověď.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: Lotty

Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? led, panenka, HOMER, Jahoda, kapka, PostApMan před 4983 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
PostApMan

Atomová války, radioaktivita, postapokalypsa(i ne­bo y? :) ),podzemní bunkry – moje oblíbené téma ! (spíše ve filmech, knihách a pc hách na vlastní kůži to zkoušet nemusím)Na škole jsem o tomto tématu psal několik seminárních a slohových prací.

Kyselý déšť:
„Kyselý déšť je definován jako typ srážek s pH nižším než 5,6. Normální déšť má pH mírně pod 6 — je mírně kyselý. Toto přirozené okyselení způsobuje oxid uhličitý, který tvoří s vodou slabou kyselinu uhličitou.
Kyselý déšť je způsoben oxidy síry pocházejícími ze sopečné činnosti a spalování fosilních paliv, nebo také oxidy dusíku pocházejícími například z automobilů. Jakmile se rozptýlí do atmosféry, začnou reagovat s vodou za tvorby sirných a dusíkatých kyselin, které padají na zem ve formě deště.“

Kyselí déšť prý podle fosilních nálezů padal i za dob dinosaurů kdy na zem spadl meteorit (zahubil je – jedna z teorií vymření dinousarů)

Ale kyselý déšť nemá přímou spojitost s Atomovým výbuchem, ne přímo. Pokud by atomový výbuch „zařídil“ takové teplotní podminky a stav ovzduší jako na příklad při výbuchu sopky bylo by teoreticky možné očekávat kyselé deště. Ale to už je pro přeživší atomového výbuchu horší představa „Radioaktivního spadu“ Více na o tomto tématu aktuálně zde :
http://techne­t.idnes.cz/hla­seni-z-atomove-valky-nepanikarte-mrtvoly-neprodysne-prikryjte-1fg-/tec_technika­.asp?c=A081011_­125707_tec_techni­ka_pka

Zdroj: technet.idnes­.cz/hlaseni-z-atomove-valky-nepanikarte-mrtvoly-neprodysne-prikryjte-1fg-/tec_technika­.asp?c=A081011_­125707_tec_techni­ka_pka

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Miroslavst

Ano, je to dokonce popisováno ve filmu Svět v ohrožení.
Je to dvoudílný film, dokument, který popisuje události po dopadu meteoritu na Zemi. Koukni na ten film-dokument a bude ti vše jasné.
Byl vytvořen ve spolupráci odborníků zabývajících se všemi aspekty od psychologie, davové histerie až po růst rostlin.
Víš že např. první rostliny by byly houby v tomto kyselém prostředí a tmě rostou dobře. Mimochodem nejrychleji rostou ve tmě a to proto, aby se dostali co nejdříve na světlo. Jelikož světla by moc nebylo, rostly by velice rychle, čímž by pokryly dosti velké území.
Doplňuji:
Přímořské krajiny docela změní svůj ráz z důvodu přívalové vlny, kdy známé tsunami jsou jen čajíčkem. Opravdu by to chtělo kouknout na ten film-dokument, abys to pochopila. Vlivem teplot by roztály ledovce a hladiny moří by se zvedli.

Upravil/a: Miroslavst

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
HOMER

Všechno je možné :D Je to dost zvláštní,protože kyselé deště obvykle vznikají chemickým složením,tedy možné to je,pokud v důsledku radioaktivity klesá pH vody,která potom dopadá na zem.Já jsem například slyšel,že by nastala tzv. atomová zima,o které se mluví i ve spojitosti se sopkami(sopečná zima),sopky taky můžou způsobit kyselý déšť a kdo ví,možná že i radioaktivitu :D

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Miroslavst

Omlouvám se, překoukl jsem se, jedná se o film-dokument:
Úder na planetu Zemi.

před 4983 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek