Avatar uživatele
zjentek

Může se při vydatných deštích půda podmáčet tak, že se pohnou podzemní nosné konstrukce či pilíře budov?

Prostě základy inženýrských staveb budov jako takové, a jestli se mohou hnout při podmáčení.
Třeba barák bez základu a na patkách, anebo barák na základech, kterej by se třeba mírně či pozvolna propadal do mokrý země, atp.
Zajímaly by mě stránky s něčím podobným, zdokumentovaným.
Jedná se mi pouze o inženýrsky bezchybně provedené stavby, nikoly o chybi v projektech a jejich následky. Případné díky ;)

Ad Drap- když budeme budovu vyjímečně považovat za IS, pak se mi jedná o IS BUDOV ;), což dle mýho měřítka je teď stavba, vzešlá z profi projektu, kterou si nevybudoval prostý řemeslník někde svépomocí!
Zkus to tolerovat, neuměl jsem to jinak lépe vyjádřit.

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, Drap před 2653 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Ano, při určitém podloží, za vydatných dešťů se i u nás mohou základy některých budov podmáčet a stavba se může mírně pohnout nebo prasknout.
Jinak otázce moc nerozumím, neni z ní jasné, o co ti jde. Píšeš budovy a hned na to inženýrské stavby. Jedná se tedy o budovy nebo o inženýrské stavby?

Upravil/a: Drap

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Drap

Každá stavba musí být z projektu od profesionála. Jinak ti ji nikdo nepovolí a byla by to černá stavba. Mimo to má každá stavba i ta, kterou si někdo staví svépomocí, stavební dozor, který je opět profesionál. U všech těchto staveb může dojít k pohnutí, k posunutí základů , podmáčení a podobně. Záleží samozřejmě na podloží , na místních podmínkách atd. U všech staveb nelze mít dokonalý geologický průzkum. Vzhledem zkušenostem stavařů a projektantů se toto v podstatě u nových stavem nestáva, samozřejmě až na vyjímky.

před 2653 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek