Avatar uživatele
Wang

Může se v panel. domě zrušit bez náhrady společná prádelna?

I když je vyjmenována ve smlouvách vlastníků jako společná místnost určená k praní, vybavení je už léta nefunkční.
Předpokládám, že je k tomu rozhodnutí potřebná schůze…(?)

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? hanulka11, Pájo před 4181 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
tom004

Předpokládáš správně. A musí s tím souhlasit všichni vlastníci, kterých se to týká.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
briliant

Zrušení prádelny představuje dle zákona rozhodování o změně účelu stavby, které náleží do působnosti shromáždění, přičemž zákon nerozlišuje závažnost či důsledky změny v účelu užívání stavby a vždy požaduje souhlas všech vlastníků (ust. § 11 odst. 5 věta první zákona).

Dotaz:
Za jakých podmínek a lze-li vůbec zrušit v domě společenství vlastníků společnou prádelnu a její vybavení. Jedná se o bytový dům společenství vlastníků v počtu osmi členů. Stávající stav vybavení prádelny je 1× plynová pračka, 1 x plynový vyvářecí kotel,1× plynový ohřívač vody PO 35. V současné době používá prádelnu pouze jeden člen společenství. Ostatních sedum členů společenství má zájem z důvodů vysokých nákladů na provozní prohlídky a udržení chodu spotřebičů prádelnu úplně zrušit. V případě, že prádelnu zrušit nelze, mohou se náklady přenést pouze na jejího uživatele?

Odpověď:

Prádelna je stejně jako kočárkárna nebo kotelna společnou částí domu ve smyslu ust. § 2 písm. g) zákona č. 72/1994 Sb., o vlastnictví bytů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“). Zrušení prádelny představuje dle zákona rozhodování o změně účelu stavby, které náleží do působnosti shromáždění, přičemž zákon nerozlišuje závažnost či důsledky změny v účelu užívání stavby a vždy požaduje souhlas všech vlastníků (ust. § 11 odst. 5 věta první zákona). Dále, dojde-li ke změně v účelu užívání, je třeba tuto skutečnost promítnout i do prohlášení vlastníka budovy, pokud dochází ke změně údajů vymezujících společné části domu. Součástí usnesení shromáždění by proto měla být i změna prohlášení tak, aby odpovídalo skutečnému stavu věci. Zároveň, v případě, že by prádelna byla rušena za účelem dalšího využití jiným způsobem, podléhala by tato změna i souhlasu stavebního úřadu.

Z právě uvedeného vyplývá, že prádelnu bez souhlasu všech vlastníků jednotek zrušit nelze, zároveň nelze jednostranně přenést náklady pouze na jednoho z vlastníků, a to z následujícího důvodu. Prádelna je součástí společných částí domu a na její údržbě se tak ze zákona musí podílet všichni vlastníci jednotek v domě poměrně ve výši částky odvozené ze vzájemného poměru velikosti podlahové plochy jejich jednotky vůči celkové podlahové ploše všech jednotek v domě, pokud se nedohodnou jinak (ust. § 15 odst. 1 zákona), čímž zákon míní konsensus všech vlastníků.

Za popsané situace nezbývá než přesvědčit zbývajícího vlastníka o nezbytnosti tohoto kroku a získat od něj souhlas, jelikož bez souhlasu všech nelze změnit účel užívání prádelny, ani přenést náklady na její provoz na některého z vlastníků.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
hanulka11

Prostory které jsou v domě by měly být pro všechny stejně a o tom co v nich bude nebo nebude by měla rozhodnout schůze s majiteli bytů . Něco podobného se řešilo nedaleko nás – jedna rodina si zabrala sušárnu na své věci a když se lidi ohradili- dotyčný řekl…stejně tam dlouho nikdo nevěšel prádlo, tak co. Prostě bezohlednost .

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Sůwa

Záleží na druhu vlastnictví – pokud je majitelem obec, je to na jejím rozhodnutí, u SVJ platí § 11 odst.5 OZ ( 100% souhlas vlastníků ), u družstevního ne­vím.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek