Avatar uživatele
Angela2713

Může se v sýru Niva objevit listérie po týdenním skladování ve špajzu?

Doplňuji:
Byl na talíři,zabalený do folie,teplota 22st.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? anonym, hanny 2 před 4809 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
ReHu

Teoreticky ano.
Jaká teplota v špajzu je a jak byl sýr zabalený?

V nějaké uzavřené a těsnící dóze?

Přikládám kopii článku o přenosu.

Přenos nákazy

K infekci dochází nejčastěji perorálně infikovanými potravinami, k pomnožení L. monocytogenes v potravinách může dojít při primární kontaminaci syrových potravin (např. nedostatečně pasterizované mléko, měkké sýry, paštika, nemytá zelenina) a dále při sekundární kontaminaci v průběhu vlastního vaření a uchování hotových pokrmů při pokojové teplotě, zkřížené kontaminaci při přípravě potravy a při nedostatečné osobní hygieně pracovníků manipulujících s potravinami.

Mezi rizikové potraviny z hlediska nákazy listeriózou patří:

  • nepasterizované výrobky, nedostatečně pasterizované mléko
  • lahůdkové výrobky
  • saláty
  • uzeniny
  • zrající sýry
  • nemytá zelenina
  • nedostatečně tepelně zpracované pokrmy
  • ohřívané pokrmy

Obecně jsou rizikem všechny potraviny, které se před vlastní konzumací tepelně neupravují a pokrmy, které byly dlouho skladovány v chladničce – L. monocytogenes se dokáže, i když pomalu, množit i při teplotě 4 °C a proto se po nějaké době z původně neškodné potraviny může stát líhniště listérií. Listérie se zničí varem.

Dalším způsobem přenosu je vertikální, kdy se plod nebo novorozenec nakazí od matky in utero nebo během porodu stykem s vaginálními sekrety, které obsahují živé bakterie.

Možný je také přenos kontaminovanými pomůckami, byly popsány hromadné výskyty na novorozeneckých odděleních.

Vzácnější popsané případy je nákaza skrze spojivku oka, popsaná u zaměstnanců drůbežích jatek, a kožní forma onemocnění, která se může vyskytnout u lékařů, kteří jsou ve styku s nemocnými novorozenci, nebo u veterinářů, kteří jsou v kontaktu s nemocnými zvířaty nebo potracenými plody.

Infekční dávka u citlivých osob může činit pouhých 1000 bakteriálních buněk [4], i když záleží také na virulenci konkrétního kmene.

>>>>>>>>>>>>>­>>>>>>>>>>>

Listerie asi ne, ale protože tam bylo celkem teplo, asi už moc zdravý nebude. já bych ho vyhodila. 22 st je na sýr teplo.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
tom004

Já bych řekl,že ne. Listerie se spíše přenáší ze zvířete na člověka přímým kontaktem a technologie výroby Nivy je dost náročná,(používá se určitý druh penicilínových plísní),než aby tam nějaký parazit přežil. Asi by to bylo možné při nedodržení základní hygieny (mytí rukou před jídlem ap). Pouhým skladováním tomu moc nevěřím.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
hanulka11

Niva se skladuje při 5–8st jinak rychle dozrává a ke konci se na ní utvoří takový maz, který prý ale není zdraví škodlivý,ale není vábný, takže podruhé ji skladujte v chladu a budete bez obav

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
hanny 2

Tak to bych už určitě nejedla!

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek