Avatar uživatele
anonym

Může se zaměstnanec nějak bránit, když ho zaměstnavatel přeřadí na jiné pracoviště?

Zaměstnanec podepíše pracovní smlouvu, ve které je napsáno, že jej může zaměstnavatel v případě nutnosti přeřadit jinam. Ale to „jinam“ je tak daleko, že se tam nedá do šesté hodině nijak dostat, na to ale zaměstnavatel neupozornil. Nejede tam ani autobus, ani vlak, auto není k dispozici.Jde tady o to, že zaměstnanec si našel jinou práci, oznámil to zaměstnavateli, ale toho nenapadlo na rozloučenou nic lepšího, než ho přeřadit někam, kde dávaj lišky dobrou noc, nedá se tam prostě dostat na šestou ráno, zaměstnanec zaměstnavateli toto sdělil, ale zaměstnavatele to vůbec nezajímá. Dá se z toho nějak dostat? Opravdu není v lidských silách se tam dostat, snad jen, že by zaměstnanec vstával tak asi ve dvě ráno a dolezl tam na kole, což je samozřejmě nesmysl. Takže jde to nějak? Je pro to nějaká omluva, vysvětlit si zaměstnavatel nic nenechá a hrozí „áčkama“.
Doplňuji:
Tak že se z toho složil…Děkuju, Ocko, nejde o mě, ale o syna, je v hlídací agentuře, má měsíčně 280 hod :-O, je to prostě k nesnesení a za takovou almužnu, syn se mě ptal, jestli nevím, jak z toho ven, ještě dohodu nepodepsal, a zaměstnavatel mu řekl, že i kdyby se hodil marod, tak to nemá na tu délku ukončení vliv, že by tam po nemoci musel stejně nastoupit a být tam tak dlouho jak podepsal ve smlouvě, on pracoval jako „sekuriťák“. ale v momentě, jak řekl zaměstnavateli, že bude končit, protože má zjištěnou jinou práci ho ten jeho zaměstnavatel přeřadil na tak pitomý místo, tam se prostě nedá dostat, nejde to a zaměstnavatel to moc dobře ví, syn je momentálně v neschopnosti, poprvé, co tam pracuje a to jen díky tomu, že celou noc + den musel šlapat venku jako blázen, tak neví, co má dělat

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, ivzez, gecco před 3805 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Sambo, pokud je to přeřazení v souladu se zákoníkem práce, tak na to zaměstnavatel právo má.
V tom případě bych ti poradila, abys navrhla zaměstnavateli odchod dohodou. Tady jde ale o to, že pokud bys měla nárok na odstupné, tak dohodou bys o ně přišla. Můžeš se pokusit něco řešit, pokud máte funkční odborovou organizaci. Nejschůdnější by bylo, kdybys byla nemocná a čas do odchodu ze zaměstnání promarodila. Mám za to, že tato situace tě musí psychicky hodně deptat, tak zajdi ke svému lékaři, vysvětli mu, že máš pracovní problémy, nemůžeš spát a že je ti špatně. Věřím tomu, že při starostech, které popisuješ, to tak je.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
rigormortis

pracovní smlouva MUSÍ obsahovat místo výkonu práce (§ 29 zákoníku práce!!), pokud je ve smlouvě napsaná citovaná pasáž o změnách místa výkonu, lze tak dělat pouze po dohodě obou stran.
Zaměstnavatel navíc neumožnil výkonu práce v plném rozsahu (to se mi nechce zrovna hledat)…obecně vzato:
Ať dá hodinovou výpověď na základě porušení pracovního zákoníku (musí citovat dané odstavce § 29) a vyžaduje proplacení nevybrané dovolené.
Musí nechat podepsat šéfa že přebral výpověď (jednatele firmy), pokud odmítne, musí jít za dalším podřízeným atd, atd,. Pokud nikdo nepřevezme, ať kontaktuje ombudsmana kraje-ten už pomůže, nebo jestli máte známého právníka, tak sepište žalobu za upírání práv a porušení pracovního zákoníku.
Uf…toď vše.
Doplňuji:
Ocko: není to v souladu se zákoníkem práce § 29

Upravil/a: rigormortis

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
ivzez

Pracovní smlouva zavazuje stejně zaměstnance i zaměstnavatele.

Syn má v pracovní smlouvě má sjednán druh práce a místo výkonu práce
a zaměstnavatel je povinen synovi po celou dobu pracovního poměru přidělovat sjednaný druh práce v místě sjednaném jako místo výkonu práce.

Nemá-li syn sjednána dvě místa výkonu práce, nemůže jej zaměstnavatel
bez jeho (syna) souhlasu přeložit na jiné pracoviště.

Údaj v pracovní smlouvě ohledně možného přeložení v případě potřeby podle mne není platný, protože by se zaměstnanec předem vzdával možnosti přeložení odmítnout.

Zaměstnavatele vůbec nemusí zajímat, jak se zaměstnanec na pracoviště dostane, Doprava do zaměstnání je starostí zaměstnance (možnost dopravy si měl syn zjistit před podpisem pracovní smlouvy).

Určitě nedoporučuji pokoušet se řešit záležitost telefonicky, volte písemnou cestu.
Ať syn zaměstnavatele písemně vyzve (pozor: nežádat ani neprosit!!),
aby mu zaměstnavatel přiděloval práci odpovídající pracovní smlouvě v místě sjednaném jako místo výkonu práce. Předat proti potvrzení na kopii nebo zaslat doporučeným dopisem s dodejkou (dobře uchovat kopii výzvy, podací lístek i potvrzenou dodejku).


Zaměstnavatel porušuje zákoník práce, přetěžuje zaměstnance.
(280 hodin měsíčně je opravdu moc, je to o cca 40 % více než odpovídá týdenní pracovní době stanovené zákoníkem práce.)

Říká se: „Na hrubý pytel hrubá záplata“.
Já bych to zde použila: Syn může zaměstnavateli pohrozit (ústně a beze svědků!),
že se kvůli porušování zákoníku práce obrátí na ispektorát práce.
Pak by jej zaměstnavatel měl přestat šikanovat.


Dá-li výpověď zaměstnanec, neprodlužuje se výpovědní doba o dobu nemoci.


Poznámka:
Odpovědi výše (Očko) jsou nepřesné a zavádějící.
Správně odpověděl Rigormortis.

Doplňuji:
Oprava:
Odpověď výše (Očko) je nepřesná a zavádějící.
(Přehlédla jsem, že zbytek je až v diskuzi.)

Upravil/a: ivzez

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
anonym

Tomu nerozumím, ve smlouvě musí být napsáno, kam je možné, že ho přeřadí? A když to tam není, tak nemusí souhlasit? A to, že neumožnil výkon práce v plném rozsahu, to taky vůbec nechápu, ráda bych, ale nerozumím tomu. Ján bych to potřebovala napsat spíš česky 🙂

před 3804 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

napsala jsem špatně nick, omlouvám se ocko 🙂

před 3805 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Sambo, s tím nickem je to v pohodě, nejsem tak choulostivá.
Pokud jde o syna, tak žádné prodlužování po nemocenské neexistuje. Tohle zákoník práce určitě neřeší tak, že když odcházející pracovník onemocní, tak že si to bude muset naddělat. Někdo tady zkouší jednat z pozice síly.
Když můj syn skončil učňák a nastoupil do práce s tím, že si chtěl na pracovišti, kde měl praxi, dodělat ještě maturitu, tak s ním také jeho šéf zkoušel zametat. Někteří mocipáni jsou naprostý dobytek. Když jsem tehdy zjistila, co se děje, tak jsem sebrala auto, dojela si do Ostravy a na toho šéfa vlítla. Oni ti sotva dvacetiletí kluci nás možná potřebujíc víc, než malé děti. Je opravdu hnusná doba, kdy spousta „vyčůraných“ šéfů zkouší svoje kejkle a pokud se těch „děcek“ nikdo nezastane, tak jim to většinou i prochází. Možná bys mohla zkusit synovu šéfovi zavolat a zeptat se ho na důvod tak nesmyslného rozhnodnutí a také na to, jakým způsobem synovi zajistí dopravu na místo pracoviště. Asi bych mu vyřvala do obličeje, že v takovém jednání vidím šikanu a pohrozila bych mu, že pokud své rozhodnutí okamžitě nepřehodnotí, tak že z toho vyvodím důsledky. Já takhle úřadovala dvakrát a potom ještě na průmce v Kopřivnici. Nevadilo mi tolik příkoří v práci, jemuž jsem byla vystavená já, ale svoje děti jsem opravdu bránila jako lvice.
Syna v tom nenechej. Pokud půjde na tu marodku, tak prostě skončí podle termínu výpovědi, který má se zaměstnavatelem dohodnutý. Oběma Vám držím palce.

před 3804 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Děkuji 😁, spadl mi kámen ze srdce, udělám to, cos mi poradila, když syn u něj zase neuspěje, díky :)

před 3804 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Právo a zákony