Avatar uživatele
Muffz

Může se zničit náprava při špatném výběru kol podle výkonu auta?

Známý má Škoda Fabia Junior (37kW). Na otevírání nádrže je nálepka s doporučenými rozměry pneu, pro Junior je to 155/80 R13. Na zimu ale chtěl logicky širší kola kvůli stykové ploše a lepším vlastnostem na sněhu, tak koupil 185/60 R14. Tento rozměr obecně na Fabii je v pohodě. Zmínil jsem se o tom jinému známému a ten byl udivený, že to je blbost a že si tímhle oddělá nápravu, protože auto nemá stavěný výkon na tyhle rozměry. Co je na tom pravdy? Přijde mi to jako hloupost, neříkám, kdyby to byly nějaké extrémy, ale když jsou to licencované rozměry na Fabii, tak by to neměl být takový problém, ne?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Drap před 2323 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

S výkonem ani s nápravou to nemá nic společného, jen s jízdními vlastnostmi. Volit širší pneu na zimu je blbost, je to nejlepší cesta jak se doklouzat do škarpy, zvláště při vrstvě sněhu. Kola špatně drží stopu. Ostatně výrobci, pokud připouštějí jiný rozměr pneumatiky, ten užší je určen právě pro zimu. Aspoň u mého auta to tak bylo. Styčná plocha u široké a úzké pneumatiky je taky stejná (při stejném huštění), akorát u široké pneumatiky má tvar ležatého obdélníku, u úzké stojatého. Odtud plynou rozdílné jízdní vlastnosti.

Upravil/a: Kepler

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
aliendrone

Hmm, sice jsem již slyšel o filozofii širokých zimních pneu (kompenzují prý šířkový nedostatek o kterém píše Kepler větší schopností jejich desénu odvádět břečku a vodu), ale obecně se to možná týká jen nějakých superdrahých gum.

Normálně se pneu na zimu dávají užší, tak to prostě je a je to mnohonásobně praxí ověřeno miliony řidičů. Takže pokud to nebudou nějaké speciály 3000Kč/ks nebo něco takového, rozhodně si tvůj kámoš zahrává. (osobně mi to ale i tak přijde jako nějaký marketingový blaf)

Každopádně co se týká poškození nápravy, tak je to pěkná blbost.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Jiří Bohumil

Co se týče nápravy tak je to blbost. Jinak souhlas s Keplerem a aliendronem.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Hlada

Je to schválený rozměr, takže není špatný a nemůže se proto zničit náprava. Pozor na ET disku!
Výběr rozměru kol nesouvisí s výkonem motoru.
Menší a užší kola jsou pro Junior doporučená, protože nemá posilovač.
Širší kola na zimu jsou volovina. Nejde o logiku, ale o fyziku.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Myslím, že v tomto případě nic nehrozí. Nápravy sou po konstrukční stránce myslím stejné.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Muffz

Díky za reakce a názory. Spekulací ohledně šířky pneu na zimu je hodně, co jsem se bavil s mechanikem a lidma v pneuservisu a co jsem četl výsledky praktických testů pneumatik, tak se vyplatí na zimu právě širší pneu vzhledem ke stykové ploše, ze které plyne lepší ovladatelnost a lepší brzdný efekt díky větší třecí síle.
Úzké gumy se doporučují do hor a mají výrazně lepší vlastnosti při aquaplaningu (což se asi poslední zimy hodí, když je místo sněhu břečka).

Osobně mám taky na zimu širší a nemůžu si stěžovat.

před 2322 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek