Avatar uživatele
RadimRychly7

Může stavební úřad po majiteli RD požadovat dodatečné ohlášení stavby u místnosti v podkrovní?

Koupil jsem rodinný dům, který pochází z roku 1925. Na domě provádím kompletní rekonstrukci (elektrika, odpady, omítky, podlahy) avšak neměním jeho vzhled. Jelikož se dům i zatepluje, nechal jsem si vypracovat projekt zelená úsporám. Projektant mě požádal, abych doložil ze stavebního úřadu, že není třeba ohlášení ani stavební povolení. Ačkoliv toto jasně vyplývá ze zákona, musím tuto zprávu doložit. Na stavebním úřadě jsme zjistili, že chybí projekt k vrchní podkrovní místnosti. Ačkoliv je dle stavby jednoznačné, že místnost byla vystavěna již v roce 1925 – jednalo se o trámovou konstrukci, dřevěné desky, rákos a omítku, tak na SÚ mně bylo sděleno, že se jedná o černou stavbu a musím provést ohlášení stavby, ne-li rovnou chtěl se mnou úředních zahájit řízení o odstranění stavby. Je možné po skoro 100 letech požadovat stavební ohlášení na místnost, tj. vypracovat projekt, zažádat o stanoviska (což je nejen nákladné ale i zdlouhavé), když je tato místnost na půdě již dávno byla? Od projektanta jsem se dozvěděl, že jiné SÚ řeší tuto záležitost úkonem, který stavbu zlegalizuje, aniž bych musel o něco takového žádat. Toto jsem si i telefonicky ověřoval na několika úřadech. Ale zrovna úřad v obci, kde mám dům, takto nepostupuje?!?!

Zajímavá 0 před 2590 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Myslím že ano. Je to přece stavba v rozporu s dokumentací. Promlčecí lhůta zde neplatí. Můžeš požadovat po bývalém majiteli náhradu, protože ti prodal část stavby, která po právnické stránce neexistuje. Pokud nesouhlasíš se stanoviskem SÚ, můžeš to s ním řešit soudně.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Mc Merkurion

… zaručeně se nemá cenu hádat s úředníkem >>> znáš to vo tom volovi a funkce ne? … jo, ještě můžeš dojít na jeho nadřízený úřad, ale věř tomu, že se ti budou škaredě mstít …

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
cukrar

Musíte mít dodatečné stavební povolení.
Přes to nejdede vlak.
Hezký víkend

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek