Avatar uživatele
anonym

Může umrznout ten, kdo má horečku, nebo je to jako myslet si, že pití vodky v zimě zahřeje organismus proti mrazům?

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, Drap před 2328 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Pár panáků na zahřátí je možná docela dobrý plán jen v případě, že už nikam dál do chladu nemusíte. Pokud ano, pak se smiřte s obráceným efektem. Alkohol povede k roztažení cév v kůži a ztráty tepla se výrazně zvýší. Bylo také „Je prokázáno, že po alkoholu klesá i teplota tzv. jádra, tedy vnitřních orgánů, a to nejen v chladu. Příčinou je pravděpodobně celkově snížená produkce tepla. Naopak pocit chladu je po požití alkoholu významně snížen a může vést k tomu, že se pak proti chladu tolik aktivně nechráníme. Umrznout po excesu alkoholu je tedy daleko snadnější. atd.“

Aleš Linhart

http://6000kr­oku.cz/clanek/chu­ze-a-alkohol

Horečka či zvýšená teplota – člověk se začne potit, takže má pocit tepla, jenže to je opravdu jen pocit. Může prochladnout a nastydnout. Samozřejmě záleží na délce pobytu.

Opět vyjádření odborníka

"Tělesná teplota závisí na produkci tepla na straně jedné a tepelných ztrátách daných průtokem krve kůží a pocením na straně druhé. Je řízena termoregulačním centrem v hypotalamu. Horečka uvede v činnost hypotalamický spouštěč, který způsobí smrštění cév. Krev je přesunuta z periferních cév, tím poklesne obvyklá ztráta tepla a výsledkem je zvýšení tělesné teploty. K třesavce dochází při rychlém vzrůstu produkce tepla v organismu, ke kterému dochází při prudkém vzestupu tělesné teploty. Proces produkce tepla pokračuje, dokud teplota v krevním řečišti nedosáhne nového vyššího bodu. V tomto okamžiku hypotalamus udržuje novou teplotu, právě tak jako ovlivňuje teplotu normální. Podnět pro pokles teploty vyvolává proces ztráty tepla pocením a roztažením cév.

Rychlost vzestupu teploty a její výška závisí jednak na příčině, která k vzestupu teploty vedla, jednak na odpovídavosti organismu. U starého a chorobou vyčerpaného člověka je vzestup teploty mnohem menší, než je tomu u dítěte. Z výšky teploty nelze proto usuzovat na závažnost onemocnění, stejně tak jako její pokles nemusí vždy znamenat, že onemocnění bylo zvládnuto a že nemocný přechází do období zotavování."

http://www.anam­neza.cz/nemoc/Ho­recka-febrilie-332

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Je to obdobné. Horečka tě před umrznutím neochrání. Spíše naopak.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
led

Skúsenosti hovoria:
Ano, človek s horúčkou môže zmrznúť, pretože sa mu otvárajú póry a telesné teplo mu uniká von.
Vodka, krátkodobo zahreje, ale súčasne pri tom otvára póry a teplo zbytočné uniká. Ak chcete v zime piť vodku vonku, teplo sa oblečte.

Paradoxne znie, ale je to pravda:
Ak nechcete v zime mrznúť dajte si zmrzlinu. Pri –30°C je to fantastická kombinácia osobne odskúšaná v ruských mrazoch.
V lete zas proti horúčavám pomáha horúci čaj. Opäť osobne odskúšané.

Odborníci hovoria…
tu sa pozrite do odpovede užívateľky annas.

Upravil/a: led

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek