Avatar uživatele
Zvědavý

Může ústavní soud zrušit milost pro Kajínka?

Ted sem četl, že ten Pokoš chce, aby to ústavní soud zrušil. Do jaké míry myslíte, že je to vůbec pravděpodobné? – I předseda ÚS P. Rychetský říká, že v tom případu jsou pochybnosti… Díky

dopl. Může ted Kajínek „jan tak“ opustit republiku ? Může jít žít jinam když je v podmínce ?

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, gagaga, pepe88, dubraro před 2492 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Myslím, že by to bylo velmi obtížné. Udělit milost má prezident a důvody k tomu nejsou důležité. Jde pouze o rozhodnutí prezidenta.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
annas

Těřko říct.

"Vojtěch Pokoš reportérům Seznamu při natáčení pořadu řekl, že se inspiroval nedávným rozhodnutím slovenského ústavního soudu o zrušení amnestie vydané v roce 1998 premiérem Vladimírem Mečiarem (tehdy vykonával i některé prezidentské pravomoci a jeho amnestie znemožnila vyšetřit zavlečení syna bývalého prezidenta Michala Kováče v roce 1995 do Rakouska, z čehož byla podezřelá slovenská tajná služba, pozn. red.).

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, který rovněž vystupuje v pořadu Zvláštní vyšetřování, se k možnosti rozhodovat o stížnosti odmítl vyjádřit: „Tady si musím zamknout pusu na zámek, protože pokud k nám tato stížnost doputuje, tak já nemohu předem vyjadřovat jakýkoliv názor.“

https://www.sez­nam.cz/zpravy/cla­nek/svedek-proti-kajinkovi-chce-soudne-anulovat-zemanovu-milost-33629
--

Zde může nebo nemůže Ustavní soud zrušit prezidentovu milost, nezáleží na tom, co si myslím. Neznám zákony, jen to, co se uvádí o pravomoci prezidenta . Podle Ústavy ČR je to oprávnění k udělování milosti atd.

Vzpomínám si na stížnost na udělení amnestiie exprezidenta V. Klause. Tu ÚS zamítl, i když amnestie je jakási hromadná milost, hromadné promitnutí trestů.

Zdůvodnění:
„Ústavní soudci v minulých týdnech opakovaně diskutovali o tom, zda prezidentskou amnestii vůbec mohou přezkoumávat. Zákon jim tuto pravomoc nepřiznává.“

Rychetský v médiích už dříve připustil, že názory jednotlivých soudců se rozcházejí. Neshodovali se ani další odborníci na ústavní právo."

Zdroj: http://www.li­dovky.cz/ustav­ni-soud-odmitnul-vydat-predbezna-opatreni-na-amnestie-i-restituce-1a3-/zpravy-domov.aspx?c=A130305­_131118_ln_do­mov_khu

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
dubraro

Můj laický názor je, že by to nemělo být možné. Prezidentská milost existuje právě proto, aby bylo možné obejít celou soudní mašinérii. ÚS by se musel zabývat otázkou, zda prezident měl oprávnění milost udělit a to by souviselo s otázkou, zda byl schopen vykonávat svůj úřad. Něco takového by vyvolalo neřešitelné problémy.
Viz pochybnosti o způsobilosti Baracka Obamy vykonávat úřad prezidenta USA, když jsou vážné pochybnosti o tom, kde se narodil. Výrok o jeho případné nezpůsobilosti by zpochybnil platnost všech úkonů, které učinil a vytvořil by obrovský zmatek.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
plebs

V Česku je všechno možné

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Lamalam

Je to nesmysl. Ústavní soud řeší případy spojené s porušováním ústavy. Porušil prezident udělením milosti ústavu? Domnívám se, že nikoliv.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
led

Nie som právnik ani člen Ústavného súdu, ale človek s vlastným rozumom.

V príspevkoch sú odvolávky aj na problém „Mečiarových amnestií“
Obidva problémy či už Kajinek, alebo Mečiar získali veľkú zahmlianú mediálnu popularitu, ale skutočný problém, nebol riešený. V prípade Mečiara nebol názor všetkých členov Ústavného súdu jednotný, boli aj nesúhlasné hlasy. Rozhodla väčšina.
Ak Ústavný súd zrušil (zruší) rozhodnutie právoplatné prezidenta, postupujúceho v zmysle Ústavy, znamená to, že vlastne obviní tohto prezidenta z porušenia svojich právomocí daných Ústavou.

Konrétny prípad Kajinek – prezident mu dal len Odpustenie zvyšku trestu s podmienkou, že v prípade akéhokoľvek porušenia zákona sa toto odpustenie ruší a trest pokračuje v plnej miere. Z toho vidíte, že prezident neudelil úplnú Amnestiu so zahladením trestu, takže ani neporušil svoju právomoc.

Upravil/a: led

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Ano, je to možné. Až bude změněna ústava a pravomoce prezidenta.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
led

Prosím, prepáčte preklepy:
„veľkú zahmlianú mediálnu popularitu“ má byť „veľkú zahmlievanú mediálnu popularitu“
„rozhodnutie právoplatné prezidenta“ má byť „právoplatné rozhodnutie prezidenta“

před 2492 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek