Avatar uživatele
gecco

Můžete mi doporučit plynový kotel, nominální výkon někde okolo 8 kW, s průtokovým ohřívačem TUV?

Potřebuju vyměnit stávající, samozřejmě nechci ´šrot´, ale ani Junkers to být nemusí…
😉
Info – jde o vytápění cca 60–70 sqm (běžná výška stropu) v trochu zatepleném baráčku, rozvody asi 1/2" (možná jen 3/8"), plechové konvertory…
A co si myslíte o kotlech Mora (přecejen asi preferuju tuzemskou produkci)?
😉
_____________­____________-
Ještě jednou děkuju za odpovědi…
Naštěstí to dopadlo úplně jinak – stačilo dotlakovat systém a vyčistit odkalovací filtr na vstupu vody…
😉
BTW – je to Immergas Zeus a podle vyjádření servisáka (nechal jsem zrovna udělat revizi) ještě pár let vydrží…
___
No – člověk nemá dát na informace ´z doslechu´…
😉

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: gecco

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? redy, briketka10, zzzzz, marci1 před 2595 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Dochy

Odpoveď byla označena jako užitečná

No tak co jsem před časem koukal, tak s průtokovým ohřevem začínaj někde kolem 20kW. Předpokládá se, že to kromě jiného budete používat třeba na sprchu a 8kW je na to málo. Takže leda hledat něco s modulací výkonu 10–100%.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?gecco Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Lamalam

Hmm, 8 kW je opravdu dost málo, ale dají se najít. Jestli ti nesejde na pár ušmudlaných desítkách tisíc korun, tak prostuduj nabídku firmy Geminox.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kepler

Doporučit neumím, ale s výběrem kotle tak nízkého výkonu asi bude problém. Možná by to stačilo maximálně tak na garsonku. Jen jsem mrknul: https://www.to­penilevne.cz/ko­tle-plynove-c2742/?af=NDA­oUyBvaMWZZXZlbSBwcs­WvdG9rb3bDvW0qKQ==

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
gecco

Lamalam – sááákra – já tenJunkers jen tak ´plácnul´ – ale s asitak 3000 juráši (včetně montáže) jsem asitak počítal…
😉
Dochy – máš pravdu – jak už jsem psal – info ´z doslechu´ je zrádné, je to ´do´ asi x-26 kW… Dík…
___
Keplere – já měl asi 35 kW Fais (s průtokáčem, na úplně jinak navrhované soustavě; a – pokud vím, ještě topí – něco přes 20 let) na cca 180 sqm baráku – a byl hrubě naddimenzovaný… I na Valašsko…
A – ještě jednou se omlouvám, fakt jsem měl nedostatečné informace…
😉

před 2595 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
bolak

Já nechápu co furt maj všichni s těma plynovejma kotlema, já bych se toho neradši zbavil 🙂 furt mi sem leze kominík, že to musí zkontrolovat když mám kotel (a chce ty návštěvy ještě zaplatit), furt čtu v novinkách vo tom že se někdo otrávil oxidem uhelnatým, když mu došla baterka v hlásiči a podobně… a přitom mně někdo nedávno říkal, že prej je dneska elektřina stejně drahá jako plyn, tak jaký má ten plynovej kotel teda výhody?

před 2595 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Pokud vím, tak je cena elektřiny pořád asi o 30% vyšší, než cena plynu (na topení). Ovšem pokud by naši energetici dokázali nabídnout domácnostem nějaké dynamické tarify, asi by pro mnoho domácností začlo být zajímavé instalovat tepelné akumulátory a dobíjet je v dobách kdy by cena elektřiny byla řádově za haléře (solární a větrné špičky)

před 2594 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
cochee

Já to nepřepočítával, ale je-li to s těmi cenami pravda, nemusí to být pravda v budoucnosti a určitě to nebyla pravda v minulosti. Tak pokud si udělám topení na plyn, do kterého investuju několik desítek tisíc a během dvou let se „převrátí“ ceny energií, tak nebudu přece hned investovat další stejné ne-li vyšší (rekonstrukce je vždy dražší než stavba „z čisté vody“) desítky tisíc do předělávky na jinou energii. Zářný příklad je moje sousedka, která si s velkou slávou udělala v baráku elektrické topení, pak během cca 5 let fňukala, jak to není drahé (proti plynu) a teď na staré roky to vyměnila (nebo možná doplnila, nevím) na pevná paliva – další investice a práce, i když s pomocí kotlíkové dotace – takže se bude smýkat s uhlím, které navíc kupuje v nejdražší možné formě – pytlované… Já mám na baráku cca 15 let plyn a mám pohyby cen u pr…, stejně jako mediální tlaky na změnu energetického mé­dia.

před 2594 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek