Avatar uživatele
marci1

Můžete mi prosím poradit nebo dát tip, jestli se dají nějak zabezpečit „knoflíky“ u obyčejného plynového sporáku?

Moje starší příbuzná má plynový sporák, u kterého jde velmi lehce otáčet „knoflíky“ na zapnutí a vypnutí plynu. Nechtě se o ně opřela, plyn se zapnul a unikal. Bohužel má ztrátu čichu a špatně slyší. Máme obavy, aby se nestalo neštěstí. Známá mi poradila, aby knoflíky vyndala a při vaření nasadila. Neexistuje nějaká jiná možnost? Detektor plynu má v kuchyni nainstalován.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? zzzzz, Kepler před 2922 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
zzzzz

Odpoveď byla označena jako užitečná

Já bych u starších lidí plyn nedopuručovala, babička používala v době, kdy už byla málo soběstačná, jen dvou plotýnkový el. sporák. Na tom si jídlo ohřeje a pak ho může vypnout z el. sítě. Je to určitě bezpečnější, investice je cca 1000 Kč.

Upravil/a: quentos

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?marci1 Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Myslím, že by bylo jednodušší jediným pohybem zavřít přívod plynu – kohout na přívodní trubce u sporáku. Musela by si ale na to zvyknout. Ten detektor by měl být přímo nad sporákem 1 – 1,5 m, nebo aspoň co nejblíž.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
pentoda

Nebylo by lepší dát modernější provedení, kde je tato možnost potlačena? Já vím, je to o penězích, ale k nechtěnému zapnutí se může přidat další a další problém. Myslím, že cena lidského života tuto investici bohatě vyváží. Poradí Vám s úpravou v každém servisu.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
SickBreed

Vaší povinností je se o starší příbuznou postarat a koupit jí sporák se stopgasem. Pracuji v elektru a dva dny zpátky sem tam měl paní ve středních letech, která sháněla pro maminku (údajně 70 let) rychlovarnou konvici. Doporučil jsem tefala za tisícovku, protože vím, že jsou spolehlivé. Bylo mi řečeno, že tolik by maminka za konvici nedala a paní si vzala TLM za 186kč ve slevě. Měl jsem chuť jí pozvracet triko.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Hlada

Sporák potřebuje údržbu.
Plyn se u správně fungujícího sporáku uvolní do hořáku až po zatlačení a otočení knoflíku. To se nemůže stát jen opřením se.
Je potřeba kohouty rozebrat, vyčistit, pružiny napružit nebo vyměnit a kuželky namazat tukem na plynové kohouty, aby nešly otevírat lehce.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
pucipuci

Koupit nový se stop gasem.Když znasne plamen ,větrem nebo vyvřelou vodou,automaticky se vypne přísun plynu. Máme ho doma.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
zzzzz

Já bych u starších lidí plyn nedopuručovala, babička používala v době, kdy už byla málo soběstačná, jen dvou plotýknový el. sporák. Na tom si jídlo ohřeje a pak ho může vypnout z el. sítě. Je to určitě bezpečnější, investice je cca 1000kč.
😁 Já o opravy mého textu zájem nemám. Já se za překlepy nestydím.
Přeju hezkej den 😁

před 2922 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
marci1

Přesně to jsem udělala, navrhla jsem jí, že jí koupím elektrický dvouplotýnkový vařič, ale odmítla to. Bydlí v nájmu, sporák není její a nový též nechce. Ale je v pořádku, myslí jí to (82 LET). Je v pořádku duševně i tělesně. Ještě ji zkusím ukecat. Díky „zzzzz“ i ostatním.-))

před 2922 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

U starých lidí jeden nikdy neví co udělají. Můj tchán naopak zakazoval babičce používat elektrický sporák (z úsporných důvodů) A tak si milá babička koupila 2 kg propanbutanovou s vařičem a zvykla si ji pokládat na plotýnku toho sporáku. Pak jsem jí ukázal fotku baráku po výbuchu takovéto bombičky. Ten barák byl bez střechy. Pak si konečně dala říct…:-)

před 2922 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek