Avatar uživatele
anonym

Můžou policisté vyžadovat občanský průkaz, když nic nedělám?

Dobrý den,
nejsu si úplně jistý, jestli tenhle dotaz patří do občanského práva, pokud ne, tak se omlouvám, ale těmhle vecem nerozumím. Zajímalo by mě, jestli po mě policisté můžou vyžadovat občanský průkaz (dalé OP), když nic nedělám a třeba jen prochazím kolem a náhodně si mě chcou zkontorlovat. Dále by mě zajímalo jestli je nějaká vzdálenost od místa mého bydliště kde u sebe nemusím mít OP? A pokud ano, tak kolik to je metrů? A pokud u sebe nemám OP tak jaká mi hrozí pokuta? Dál by mě zajímalo co mi můžou policisté udělat kromě pokuty když u sebe OP nemam, můžou mě třeba předvést na služebnu? A poslední dotaz je, jestli po mě může vyžadovat OP někdo jiný nez policisté? napr. revizor.

předem děkuju za odpověď

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 5089 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
kropitko

Jste povinen Policistovi prokázat svoji totožnost,kdykoliv si vzpomene,stačí,aby měl podezření,že se něčeho dopouštíte a může Vás legitimovat(dokonce i pokud je mimo službu),pokud tak neučiníte z jakéhokoliv důvodu,může Vás odvést na stanici a tam dle Vámi zdělených informací Vaši totožnost ověřit…Jinak co se týče revizora,ten po Vás sice může chtít průkaz totožnosti,ale je to jenom na Vás jestli mu ho ukážete. Dále nevím,jak by mohl postupovat,když Vaši totožnost nezná…těžko Vás zadrží do příchodu Policie?! 🙂

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
annas

Tato otázka se objevuje po několikáte. Přečtěte si odpověď podle odkazu.
Policisté Vás mohou zkontrolovat kdykoliv. Záleží na Vás, zda prokážete svou totožnost. Pokud nemáte u sebe OP, je to těžké. Proto si Vás mohou předvolat na služebnu. Zda Vám mohou dát pokutu, to nevím.

Jaká jsou práva revizora se dovíte na stránce:
http://mhd.mis­to.cz/_MAIL_/in­fo.htm

Doplňuji:
Pro Výletníka:
Informace v citovaném článku nejsou moje myšlenky, takže vzneste námitky do Občanského juda.

Znova jsem ale hledala a našla na stránce Právník.cz. Cituji:

Jaké pravomoci má revizor, který mě chytí při jízdě načerno? Informace o tom, co může a nemůže a co musíte a nemusíte Vy, když pojedete bez lístku.

Datum: 19.09.2002
Právník.cz > Právo > Občanské právo

Tento vztah se řídí především vyhláškou Ministerstva dopravy a spojů č. 175/2000 Sb. o přepravním řádu. Obecně máte samozřejmě povinnost předložit platnou jízdenku, pokud tak neučiníte, legitimovat se revizorovi – lapidárně řečeno ukázat občanku. To jsou sice Vaše zákonné povinnosti, ovšem jádro celého problému je v tom, že revizor Vás ke splnění této povinnosti nemůže nijak právně donutit. V žádném případě Vás nemůže násilím nebo bezprávnými výhružkami nutit, abyste mu občanku, či jen lístek ukázali. Nesmí vás držet, omezovat, bránit v pohybu ani nutit, abyste s ním šli na policii nebo na ni s ním čekali. Pokud mu neukážete lístek nebo občanku, chováte se protiprávně, ovšem on nemá nejmenší šanci, jak Vám v tom právně zabránit.
Jiná situace je v případě, že s sebou má příslušníky policie. Pak samozřejmě tyto donucovací pravomoci za Váš přestupek mají oni v blokovém řízení, mohou Vás legitimovat, případně postoupí protokol ke správníku řízení.

Takže shrnuto a podtrženo, vy sice MUSÍTE ukázat lístek nebo občanku, ale když odmítnete, revizor sám Vás k tomu v žádném případě donutit nemůže.

http://www.prav­nik.cz/a/63/ja­ke-pravomoci-ma-revizor.html

Zdroj: http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/obcansky-prukaz-14

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
GangstaHelper

„náklady na revizory jsou vyšší než vymožené pokuty [Dopravní podnik hl. m. Prahy] “

To je smutné. I ostatní fakta (z odkazu Annas) pomáhají černým pasažérům, jejichž jízdu zaplatí poctiví cestující.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
martina1

Můžou,protože to mají v náplni práce a náhodně mohou ztotožňovat kolem jdoucí,nejspíše v souvislosti s nějakým případem.S OP jsem to nevěděla,ale průkaz mít nemusíte.Když vás vyzvou,aby jste prokázal svoji totožnost,tak to uděláte pasem,občankou nebo nadyktujete osobní údaje jako je rodné číslo,adresa,jméno a příjmení,popřípadě rodné příjmení a oni si vás vylustrují.Pokuta prý záleží na situaci a totéž platí s předvedením­.Předvést vás prý mohou,ale musí to pak zdůvodnit.Ještě měšťáci můžou chtít OP.Kdo dál nevím.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Výletník8

Pozor, odkaz uvedený v odpovědi Annas obsahuje nepravdivá tvrzení, k věci jsem právě odpovídal v
http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/musim-predlozit-op-napr-ve-vlaku-nebo-mhd-kdyz-nemam-platnou-jizdenku

Zdroj: portal.gov.cz/za­kon/266/1994/37

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Výletník8

K doplnění od Annas: Citovaný text je z roku 2002. Právě v souvislosti se zpochybňováním pravomocí pracovníků dopravce a povinností cestujících některými právníky byly zákon o drahách a o silniční dopravě novelizovány.

před 5085 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek