Avatar uživatele
vivatisCZ

Můžu ho za snahu o zneužití dat udat na policii?

Můj úžasný bývalý spolubydlící si na mně pokusil vzít půjčku. Má ofocenou mou občanku. Dnes mi volali z banky tak jsem jim řekl, že o žádné půjčce nevím a paní to stornovala. Vzhledem k problémům jaké můj bývalý spolubydlící dělá se chci zeptat jestli ho za tohle mohu udat na policii? Děkuji.

Zajímavá 0 před 2173 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Rokio

Samozřejmě. Tohle je podvod jako Brno.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Edison

Podvod ve stádiu pokusu. Možná by se tam našlo i dokonané padělání či zneužití, případně „krádež identity“, ale to nevím přesně, jak se tomu říká.

Pokud to nenahlásíš, vystavuješ se možnému postihu za „neoznámení trestného činu“. To taky existuje. A pozor na to, teď už to prokazatelně víš. Takže bych s oznámením neotálel.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Dochy

Ano můžeš. A asi by bylo lepší to udělat.

(může to zkusit znovu na Tobě nebo na jiných lidech… A pokud by se mu to někde povedlo, ty budeš mít jako základ jedno lejstro od policie až po Tobě bude chtít někdo nějaký prachy…)

Upravil/a: Dochy

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ivzez

Já bych to neviděla jako „zneužití dat“, nýbrž jako pokus o podvod.
Jste si jist tím, kdo si Váš OP ofotografoval?

(Nejen) Toto je důvod, proč bych nikomu nedovolila si OP ofotografovat.
Ke všem účelům stačí (i zaměstnavateli!) jenom ruční opis
potřebných údajů z OP, který by se těžko dal takto zneužít.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
aliendrone

Já sice udávání nesnáším, nicméně toto by se jako udání nedalo považovat, spíš za sebeobranu. POKUD to je tak jak píšeš, ROZHODNĚ ti doporučuji podat oznámení na PČR – už jen z důvodu vlastního krytí do budoucna (nemusí to pokaždé tak dobře dopadnout). Sepsaný protokol (tvoji kopii) DOBŘE uschovej pro případ budoucí potřeby, benga sice nic dělat nebudou, ale ty budeš mít papír, na který se v případě potřeby můžeš odvolávat.

Přijde mi to ale podivné, každá banka co znám bez minimálně 2 PLATNÝCH dokladů ti neřekne ani „ahoj“, natož aby vysolila prachy nebo o tom jen uvažovala. (s nějakým ofoceným cancem tě pošle rovnou víš kam) Jestli chceš mít jistotu před budoucími možnými komplikacemi, bude tě to něco stát – nech si udělat nový OP (bez prodlení nahlaš stávající jako ukradený, ztracený atd.) Zaplatíš správní poplatek (nevím kolik, myslím, že 100Kč) a jsi úplně z obliga. Pokud si někdo na tvůj starý doklad něco nějak půjčí, bude to problém věřitele, že půjčil někomu nedostatečně prověřenému s neplatnými doklady. Ty budeš krytý datem nahlášení ztráty/zničení atd.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Mc Merkurion

… toto není bonzování, jen sebeobrana pro pozdějc, co když to zkusí jinde a tam to vyjde ?!?

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
orestez

To je povinnost. Z pohledu právnického, ne lidského.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek