Avatar uživatele
Standaman

Můžu jako majitel bytu pronajmout byt novým nájemníkům ve výpovědní lhůtě předchozích a již odstěhovaných nájemníků?

Jsem majitel bytu. Nájemníci se sami odstěhovali do domu a nyní běží výpovědní lhůta. Ještě 2 měsíce. Můžu si do bytu nastěhovat další nájemníky nebo musím počkat na konec výpovědní lhůty, aby z toho nebyly nějaké problémy? Děkuji.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? anonym před 3970 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Odpoveď byla označena jako užitečná

Výpovědní lhůta slouží prioritně k ochraně nájemníka a řádnému předání bytu v původním stavu.
Výpověď, aby byla platná musí mít písemnou formu a lze ji uzavřít i dohodou v průběhu výpovědní lhůty ke konkrétnímu datu.
Pokud se nájemníci již odstěhovali včetně nábytku, tak průkazně byt neužívají a majitel by s ním mohl disponovat po písemném ukončení nájmu ke dni vyklizení.
Pro předání bytu měl být předávací protokol, protože jinak se obtížně prokazuje, zda došlo k poškozením, na něž může být využita případná kauce.
Dalším rozhodným momentem je, do kdy bylo placeno nájemné. Pokud jej přestali platit, bývá to v nájemní smlouvě ošetřeno jako výpovědní důvod.
Čili resumé – poslat písemné ukončení a uzavřít novou nájemní smlouvu. (výpovědní lhůta není dogma, ale ochrana pro obě smluvní strany.)
Bližší – viz odkaz ve zdroji:

Zdroj: http://www.pe­nize.cz/obcan­ske-pravo/235532-vypovedni-lhuta-z-najmu-bytu

2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym, beer Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Pokud došlo k předání bytu majiteli, nájemník neplatí za pronájem další platby a předání proběhlo bez vzájemných finančních požadavků a došlo i k záznamu o konečném stavu měřidel energií, není důvod proč by nemohl být byt pronajmut někomu jinému.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Bez ohledu, co tu napsali kolegové – pronajmout byt, který je prázdný po nájemníkovi, jenž se odstěhoval a běží mu výpovědní lhůta, lze. Je však nutno ukončit běžící výpovědní lhůtu k datu, ke kterému bude uzavřena nová nájemní smlouva.
Přeplatek nájemného včetně vyúčtování vratné kauce je třeba vrátit předchozímu nájemníkovi. Nelze mít uzavřenu nájemní smlouvu na stejné období pro dva různé nájemníky, nebo za toto období od obou inkasovat nájemné. Takový příjem by byl z právního hlediska neoprávněným obohacením.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek