Avatar uživatele
Frogman

Můžu jet na kole po chodníku ulicí, kde je jednosměrka?

Pro cyklisty platí stejné dopravní značky jako pro řidiče motorových vozidel.
Může se ale jednosměrka na kole „obcházet“ jízdou na chodníku? Můžu na chodníku jen, nebo musím kolo vést?


A se skateboardem, koloběžkou a bruslemi je to úplně stejné?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, Alesh, zjentek před 2783 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Alesh

Odpoveď byla označena jako užitečná

na chodníku jet na kole nesmíš, pokud to není kombinace s cyklostezkou, někde to není rozdělené jednoznačnými pruhy. Po chodníku můžeš kolo vést, protože v tom případě jsi dle silničního zákona chodec. Jízda v protisměru jednosměrkou na kole u nás není povolena (leckde v cizině, ale platí automaticky), pokud to není upraveno značkami.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Frogman Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Lamalam

Pokud je jednosměrka osazena dopravní z značkou E12b, může cyklista jet v protisměru.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
cukrar

Ne, nesmíte jezdit po chodníku na kole. Ani v obousměrkách. Na chodníku může být ale zřízen jízdní pruh pro cyklisty, „stezka pro cyklisty“

Frogmane, po doplnění, „A se skateboardem, koloběžkou a bruslemi je to úplně stejné“
Nikoliv, koloběžka není kolo…

Upravil/a: cukrar

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Na toto téma je překvapivě široká diskuze, ale jednoznačný výklad jsem nenašel. Např.: „s kolem je zakázáno jezdit po chodníku, ale do prudkého kopce je někdy lepší jet pomalu po chodníku než brzdit dopravu na silnici“. Jsou to jen samé názory a diskuzní fóra, počteš si tady: https://search­.seznam.cz/?q=j%C3%­ADzda+na+kole+v+jed­nosm%C4%9Brce&c­ount=10&pId=Ox­PEvpUFHiLAZ3qNfL03&f­rom=0
Já jsem si udělal závěr, že po chodníku se může kolo jenom vést. Některé jednosměrky ale mohou být přizpůsobené značkou i pro jízdu na kole v protisměru.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dochy

  1. Dopravní značka platí pro vozovku, ne pro chodník
  2. Jak píše Kepler, s jízdou po chodníku je to sporné. Co jsem slyšel já tak chodník je primárně pro chodce a chodci na něm tedy mají jednoznačně přednost. Jízda na kole je možná, pokud to provoz na chodníku umožnuje ale cyklista musí jet rychlostí srovnatelnou s rychlostí chodců (pokud na chodníku jsou)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Ronnie3697

Na chodníku sice jezdit nesmíš, ale který policajt ti za to dá pokutu… :)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
uccello

Já osobně bych to kolo vedl, ale pokud by tam nebyla ani noha, ty bych pomalu projel. Často jezdím z práce do 3km prudkého kopce s nepřehlednými zatáčkami a na kole je to tam docela o hubu. Vede tam i chodník, po kterém za den projde snad jeden člověk, tak raději jedu po něm.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

Novelizace zákonu o silničním provozu 2016.

Jízda na kole po chodníku

Jízda na kole po chodníku (či stezce pro chodce) již byla místně povolována dokonce i v Praze; značení je vhodné pro lokality, kde má být zdůrazněna preference pěších před cyklisty, a současně není účelné jízdu na kole zakazovat. Většímu rozšíření tohoto opatření bránila nedostatečná specifikace práv a povinností cyklistů v takové situaci, což je nyní napraveno v §40 (2), kde se uvádí, že je-li povolen vjezd cyklistů na chodník, má se cyklista chovat obdobně jako v pěší zóně s povoleným vjezdem jízdních kol (§ 39 odst. 5 a 7). Cyklista tedy může jet po chodníku nejvýše rychlostí 20 km/h a musí dbát zvýšené ohleduplnosti vůči chodcům, které nesmí ohrozit. V případě nutnosti musí cyklista zastavit. Na druhou stranu, chodci musí umožnit vozidlům průjezd.

Je nezbytné doplnit, že jízda na kole po chodníku je i po této změně nadále legální pouze tam, kde je to umožněno dopravními značkami.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Boban Kh

Dle zákona smí jet po chodníku na kole pouze dítě do 6-let věku…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Frogman

A se skateboardem, koloběžkou a bruslemi je to úplně stejné?

před 2784 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Alesh

V pravidlech silničního provozu je chodec definován v užším významu jako účastník provozu na pozemních komunikacích. V Česku je podle § 2 písm. j) Zákona o silničním provozu[1] (dále ZSP) za chodce považována i „osoba, která tlačí nebo táhne sáňky, dětský kočárek, vozík pro invalidy nebo ruční vozík o celkové šířce nepřevyšující 600 mm, pohybuje se na lyžích nebo kolečkových bruslích anebo pomocí ručního nebo motorového vozíku pro invalidy, vede jízdní kolo, motocykl o objemu válců do 50 cm3, psa a podobně“ (koloběžka je pro účely ZSP podle § 57 odst. 2 považována za jízdní kolo).

před 2783 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek