Avatar uživatele
Daves

Můžu použít nabíječku s výstupem 15 V 1 A pro nabíjení baterie z vrtačky, která je 14,4 V?

Originální sítový adaptér na nabíjení této vrtačky byl o výstupu 17V 400mA. Bohužel adaptér odešel do věčných lovišť, a tak by mě zajímalo, zda mohu použít adaptér 15V 1A, když je baterie 14,4V. Baterie má kapacitu 1,2Ah. Děkuji předem za radu.

Hlasujte v anketě

Upravil/a: annas

Zajímavá 0 před 2844 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
cochee

ne

Dodávatelný proud je příliš vysoký, i když záleží na konstrukci článků té baterie, ale podle mě jsou tam NiMH články, některé takový proud vydrží, některé ne – každopádně to může mít významný vliv na životnost článků; zásada je, že článek se nesmí při nabíjení neúměrně zahřívat, maximum je zcela jistě kolem 40°C. Ovšem napětí 15 V je zoufale málo. Články nikdy tímhle nenabiješ doplna, spíše tak tipuju z jedné třetiny kapacity maximálně.

Upravil/a: cochee

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Hlada

ano

Nabije se částečně. Protože je rozdíl napětí malý, bude také nízký nabíjecí proud. Napětí 1,25v/čl. nestačí k nabití na plnou kapacitu.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
MILAN - USACARS.cz

ne

JELIKOŽ JSI NEUVEDL – JAKOU BATERII CHCEŠ NABÍJET -
NELZE ti odpovědět !!!
DOHADY JSOU TI ASI NA… NIC !

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Daves

Děkuji za názory, a když bych použil 18V 1.5A mohlo by být vše v pořádku při hlídání přehřívání?

před 2843 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Hlada

Ne. Ze samotných hodnot napětí a proudu je možné odhadnout, že z takového zdroje by se dala nabíječka udělat. Aby se články nepřehřívaly, je potřeba omezit maximální nabíjecí proud na hodnotu podle doporučení výrobce článků. V jednoduchých nabíječkách bývá v sérii odpor, který proud omezuje a částečně stabilizuje.

před 2843 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek