Avatar uživatele
anonym

Můžu použít ochranný olejový nátěr určený do exteriéru i v interiéru?

Mám doma už nějakou dobu ochranný olej Vårda z Ikea, který je určený na údržbu zahradního nábytku. U nás ale takové využití nenajdeme, naopak jsem koupil okrajové lišty na podlahu z neošetřeného dřeva a potřeboval bych je něčím ošetřit. Můžu použít olej Vårda, i když je tento určený výhradně na exteriér? Explicitně použití v interiéru zakázáno není. :) A jedná se o kombinaci přírodního lněného a dřevného oleje (+ nějaký blíže nespecifikovaný přípravek proti vysychání), takže to není žádná syntetika, která by se potenciálně škodlivě uvolňovala do vzduchu.
Doplňuji:
Toxideon: Jsem ve složce Opravy a údržba, nevím, kde jste Vy. :D

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? anonym před 4404 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Syn barvy prodává a interier si naposledy vymaloval barvou pro venkovní použití z toho důvodu, že je trvanlivější a odolnější. Asi bych ve Vašem případě nejdříve vyzkoušela natřít jednu lištu a nechat ji v normálním prostředí, abyste zjistil, že například oleje nebudou mít nepříjemnou vůni, která by Vám mohla vadit. Pokud ve složení není uvedeno nic závadného, jiný problém by nastat neměl.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Toxideon

Tady jste špatně jděte do složky Opravy a údržba 🙂

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
jmhad

Taky bych to nejdříve zkusil a pak kolem toho čuchal,zda tam není něco,co se venku vypraří

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

Je to jenom na vás. Těžko vám zde dá někdo odpověď. Protože nikdo nezná složení. Podle vůně nebo nevůně toho moc nepoznáte a prodavač vám stejně řekne jenom to co je na obalu. Do vzduchu se uvolňoval i formaldehyd z dříve používaného umakartu a nikdo ho necítil.

Ochranné prostředky určené pro ošetření dřeva v exteriéru mají v sobě určitě látku která tvoří ochranný filtr proti UV záření.
Jestli je tato látka škodlivá nebo ne, vám zde určitě nikdo neřekne. Dále v sobě mívají fungicidní látky proti plísním, hnilobě a červotočům. Tyto látky už vůči člověku určitě škodlivé jsou. Co se skrývá pod látkou zabraňující vysychání bůh suď. Takže jenom vy rozhodnete.

Je jenom na vás jestli má cenu šetřit na pár kouscích pididřeva.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek