Avatar uživatele
AK

Můžu subwoofer určený do auta používat i mimo něj, případně jak?

Ahoj. Mam takový hloupý technický dotaz. Potřebuju k experimentu sehnat kvalitní reprák, nebo ještě lépe subwoofer. Narazila jsem na subwoofery do auta. Hodilo by se mi, že nejsou zbytečné velké. Nikdy jsem ale s ničím podobným nepracovala. Dají se zprovoznit i mimo auto? Jak se postupuje, je je potřeba nějak složitě zapojovat k PC? Nemám s tím zkušenost, tak se hloupě ptám. Díky moc.

PS: něco takového https://www.car­media.cz/subwo­ofery-do-auta/samostatne-subwoofery/

Upravil/a: AK

Zajímavá 0 před 2294 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
aliendrone

Subwoofer z auta zapojuješ normálně jako každý jiný woofer. Důležité je ovšem znát impedanci jeho repráku, která musí odpovídat koncovému stupni zesilovače, ke kterému woofer připojuješ. (obvykle bývá napsána na zadní straně samotného repráku, někdy i samotné bedničky) Jinak to bude hrát na 3,14ču, tudíž v různých exp. demonstracích bys mohla mít problém. A to nemluvím o možném zničení koncového stupně zesíku. (tedy… normální zesilovače samozřejmě mají ochranu, ale u Čajna výrobků z tržnice a vůbec jeden nikdy neví) ;)

K PC (zvuk. výstupu) je nutné připojit zesilovač a teprve k němu woofer. (samotný výstup ze zvukovky ti utáhne leda tak sluchátka) O5 možnost poškození zesilovače – v dnešní době, kdy je zvukovka implementována na zákl. desce by to znamenalo její výměnu. Také si ohlídej nominální výkon zesíku – pokud je woofer stavěný na 100W a zesilovač jen na 10… také si pořádně nezahraješ. ;) :D

Samozřejmě pokud woofer má vlastní zesilovač – podobně jako reproduktorové sety k PC, žádný dodatečný zesík nepotřebuješ, poznáš to tak, že z wooferu vede napájecí kabel do obyč. zásuvky 230V. (což u wooferu z auta nehrozí)

Návodů na různá zapojení jsou na netu mraky, jediné co bude problémem by mohl být výběr – ten ale závisí na tvých požadavcích (cena, kvalita atd.).

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Hlada

Jsou to obyčejné hlubokotónové reproduktory. Rozdíl je jen v tom, že jsou různě barevně počmárané. Když je pak prodává specializovaný obchod, mohou být výrazně dražší.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dubraro

To co je v odkazu jsou normální hlubokotónové reproduktory. Aby z toho byl subwoofer, bylo by nutné zabudovat reproduktor do ozvučnice.
Ozvučování automobilu je zvláštní kategorie, zejména kvůli malému objemu ozvučovaného prostoru. Mj. to znamená, že i s nepříliš velkým reproduktorem je možné dosáhnout dojem mohutných basů. Bylo učiněno mnoho pokusů zabudovat autoreproduktory do skříňky a použít k ozvučení např. v bytě. Výsledek obvykle nesplnil očekávání.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
brazdarom19

Reproduktor je reproduktor a to, jakým způsobem ho využiješ je čistě na tobě. Jak tu ale někdo zmiňoval, určitě je dobré se dívat na to, jakou má impedanci. Pokud se ti toto nechce řešit, tak nejlepší by bylo koupit si aktivní subwoofer. Ty do auta se dají sehnat třeba tady https://www.2din­.cz/subwoofery/ Jen u něj budeš muset nějak vyřešit napájení, protože fungují na 12V, ne na 230V jako ty běžné k počítači.

Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Elektronika