Avatar uživatele
Kulpix

Můžu v případě požáru distribučního transformátoru vypnout jeho přívod?

Kdyby začal hořet transformátor, tak jestli jde , abych stáhnul takovou tu páku na sloupě před transformátorem co rozpojí nahoře dráty, nebo jestli mi za to hrozí pokuta?
DOPLŇUJU. co mají zanámí na zahradě dva tyhle odpojovače ani u jednoho zámek není a u ostatních co vím , tak taky ne.

Zajímavá 0 před 2901 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
JájsemRaibek

Pokuta ti v žádném případě hrozit nebude, jelikož jednáš v krajní nouzi. Ale na druhou stranu tu páku jen tak nestáhneš, protože pokud si dobře všimneš, je uzamčena a to docela silným zámkem. Pochybuji, že bys měl čas na to zámek odříznout a pak vypnout, to už tam budou hasiči.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Dochy

Nezkoušel bych to. Radši zdrhnout a zavolat ať vypnout přívod z dispečinku. Nejsem přes VN, ale pokud se nemýlím, je to odpojovač, nikoli vypínač. Při rozpojení pod zátěží je šance na velmi zajímavé efekty, které bych opravdu radši viděl z bezpečné vzdálenosti. Pamatuji když jsme ve fabrice dělali údržbu na VN, přijel technik z ČEZu, nechal si podepsat protokol, ujistil se že je za trafem vše vypnuté a s místním technikem to ještě zkontroloval, nasadil si přilbu, holinky a izolační rukavice, zavolal si na dispečink že jde na to, odehnal přihlížející do bezpečné vzdálenosti a pak teprv to vypnul. Přestože na vedení bylo jen trafo běžící naprázdno, nějaké jiskřičky nahoře byly.

Nejsem si jist, ale opravdu si myslím, že to vypnutí bez přípravy nebude příliš bezpečné.

Tady je video co se stane při rozpojení odpojovače pokud selhal výkonový vypínač. Napětí je „o něco“ větší, než máte na zahradě, ale stejně… 😉
https://www.y­outube.com/wat­ch?v=6GiIVze2Tac

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek