Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem NAS WD Sharespace - nastaveni diskovych kvot pres ssh

Ahoj,
valcim nyni s timto: mam WD Sharespace s 4x 2TB disky v RAID5. Pokousel jsem se na nem rozchodit kvoty na uzivatele (predstava byla, ze cca 10 uzivatelu dostane prideleno 300 GB). Bohuzel ovladani pres www rozhrani je ponekud tezkopadne (pomale, clovek nevidi, co se za tim deje) a hlavne nejako nefunguje - po vytvoreni uzivatelu a prideleni kvot bylo stejne mozne kopirovat pres nastaveny limit a tak jsem k tomu trochu ztratil duveru (potvrzuji to i dalsi nespokojeni uzivatele na wd forech).

Snazim se tomu porozumet, diky tomu se pomalu seznamuju s linuxem, ssh apod. Nicmene pokud tomu dobre rozumim, tak kvota je nastavitelna pouze na partition, pod kterou jsou shary pro jednotlive uzivatele, tzn. ze stejne bude kvota spolecna pro vsechny, a ne pro jednotlive uzivatele. Co praci take uplne neusnadnuje je trochu oklesteny linux, nektere prikazy na ovladani kvot (jako napr. edquota) tam vubec nejsou, shell nema nastavitelnou historii (omezena na 15 prikazu), a dalsi.

Podotykam, ze uloziste ma slouzit jako docasne odkladiste dat.

Ted k dotazum:

- jak hodne je scestna myslenka, ze by se nejakym zpusobem nahradil onen proprietarni linux nejakym plnohodnotnym, s tim, ze by se vse ovladalo z prikazove radky bez www rozhrani?
- druha myslenka - bylo by vhodne alternativni reseni primountovani NASu na linuxove pc pres NFS/SMB, kde by se to pro win uzivatele nasdilelo pres smb? (zkousel jsem to, samozrejme se snizila rychlost pri kopirovani oproti primemu pristupu na NAS, ale asi by se to sneslo)

Pripadne nejake jine reseni?

Predem diky,
M.

Předmět Autor Datum
Ahm, tak jsem se docetl toto: Quotas for NFS shares are enforced on the server end. You would use t…
Mrak 08.12.2010 15:32
Mrak
Naopak. Ten citovaný text právě k té tvé "druhé myšlence" přímo vybízí a označuje ji jako jedinou mo…
touchwood 08.12.2010 19:34
touchwood
Problemom tychto pseudolinuxov je napriklad fakt, ze fstab vobec neobsahuju.
fleg 08.12.2010 19:50
fleg
ale jo, někde tam bude, přinejhorším v nvram :-)
touchwood 08.12.2010 22:04
touchwood
Neni a vobec cil neviem odkial si linux zobral rozdelenie disku. /etc # ls fstab ls: fstab: No such…
fleg 08.12.2010 23:05
fleg
já bych řekl (to zařízení jsem nikdy neviděl), že tam běží "routerová klasika", tj. busybox, nvram,…
touchwood 09.12.2010 08:21
touchwood
Diky za reakce. Davam za pravdu flegovi - na tom NASu fstab opravdu neni (pritom mtab tam je vcetne…
Mrak 09.12.2010 10:14
Mrak
jak jsem už psal - "fstab" _musí_ existovat (v nějaké formě), jinak OS nedokáže při startu identifik…
touchwood 11.12.2010 09:52
touchwood
Pre pouziva nie kvot je potrebne mat v jadre zapnutu podporu "QUOTA_SUPPORT". Ak to neni zapnute tre…
KiloViktor 09.12.2010 11:34
KiloViktor
Po nekolika hodinach stravenych ctenim WD uzivatelskych diskusi jsem dospel k zaveru, ze na tento NA…
Mrak 09.12.2010 22:26
Mrak
jj, rozumná volba. P.S.: zálohovat data bys měl ale tak jako tak, alespoň ta nejdůležitější (k tomu…
touchwood 11.12.2010 09:47
touchwood
Tiez mi uz jedno WD odsilo len tak po roku same od seba spolu s datami u zakaznika. Bohuzial v tejto… poslední
fleg 11.12.2010 11:30
fleg

Ahm, tak jsem se docetl toto:

Quotas for NFS shares are enforced on the server end. You would use
the usrquota and grpquota flags in fstab *on the server* for the
filesystem it's exporting. Hopefully your NAS appliance supports
quotas and offers a way to turn them on in whatever configuration
interface it has.

Tzn. ze druha myslenka je asi pase... Tak jeste mne napada pripojit pole k pc pres USB.

Naopak. Ten citovaný text právě k té tvé "druhé myšlence" přímo vybízí a označuje ji jako jedinou možnou pro použití s NFS. :-)

BTW, pokud té NAS vyhradíš na serveru dedikovanou síťovku, žádné zpomalení tam (z hlediska síťových klientů) být nemůže (samozřejmě z pohledu vlastního serveru je to jinak, NFS bude určitě pomalejší, než lokální disky, i když v případě 1Gbps linky to už bude velmi nerozhodně)

edit: na lokální quoty IMHO příkaz edquota nepotřebuješ, stačí běžný editor (konfigurace je v textovém souboru v rootu oddílu).. Pokud to lokálně nefunguje, zkontroluj, že oddíl je správně namontován s odpovídajícím flagem (cat /etc/fstab) a že je "quotaon" v akci.

viz: http://www.linuxexpres.cz/praxe/jak-ovladnout-kvot y

já bych řekl (to zařízení jsem nikdy neviděl), že tam běží "routerová klasika", tj. busybox, nvram, atp. Ten md je tam IMHO kvůli vyšším (dvoudiskovým) verzím (mají jeden FW napříč všemi modely)

Diky za reakce. Davam za pravdu flegovi - na tom NASu fstab opravdu neni (pritom mtab tam je vcetne flagu usrquota), coz byl taky jeden z duvodu, ktery mne odradily snazit se zprovoznovat kvoty primo na NASu (bezi tam busybox).

Jdu zkoumat dale.

M.

jak jsem už psal - "fstab" _musí_ existovat (v nějaké formě), jinak OS nedokáže při startu identifikovat a korektně připojit existující oddíly. A je úplně jedno, jestli to je soubor na klasickém diskovém oddíle, nebo záznam(y) v nvram. Vše záleží na rc skriptu, jak je napsán.

Jinak pokud mtab (což je průmět fstab do aktuálního runtime prostředí OS) obsahuje quota parametr, quoty jsou spuštěny. Pak už je problém pouze konfigurace, popř. nastavení lokálních uživatelů (quoty se promítají vůči lokálním userům, zde bych viděl druhý možný problém, že nedochází k relevantnímu propojení informací o lokálních a síťových uživatelích)

Pre pouziva nie kvot je potrebne mat v jadre zapnutu podporu "QUOTA_SUPPORT".
Ak to neni zapnute treba prekompilovat kernel. Dalej uzivatelske kvoty sa robia na zvlastnej k tomu vytvorenej particii, inak sa ovlivnuje cely FS (aj /).
V roote musia existovat subory "aquota.group" a "aquota.user", ktore sa vytvaraju prikazom quotacheck. Ak ten prikaz chyba a podpora v jadre je zapnuta je mozne tie subory vytvorit aj rucne. Standardne je nastaveny limit (hardquota) a overlimit (softquota), takze prekrocenie nastaveneho mnozstva dat pre uzivatela je normalna vec do hodnoty overlimit.

Po nekolika hodinach stravenych ctenim WD uzivatelskych diskusi jsem dospel k zaveru, ze na tento NAS, ktery stal v dobe koupe celkem dost penez, radeji data davat nebudu. Zkusenosti uzivatelu, kterym se sesypal RAID 5, at uz po pokusu o update firmware, nebo jen tak, (vcetne uvadenych zkusenosti s wd supportem) mne celkem znervoznily.

Planuji pouzit disky z tohoto NASu v nedavno koupenem QNAP TS-809, kterej na me doposavad dela lepsi dojem, jak ovladanim, tak funkcnosti i supportem.

Diky,
M.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru