Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemZamknutoVyřešeno Na co dát pozor při montáži nového motherboardu a CPU(předchozí zničen asi zkratem při montáži)

Po montáži MB do nové case PC naběhl, ale po 5 sec. se vypnul. Při hledání závady jsem zjistil, že je mezi MB a chladičem zaklíněný šroubek, který syn nechal ležet při montáži MB. Po odstranění šroubku se nic nezměnilo. Po zapojení MB na starý zdroj ( předpokládám, že už nebylo co ztratit :-) )se objevil modrý záblesk. Ma desce není viditelné poškození, PC po opětovném zapojení na nový vypíná opět po 5 sec.(POST nenaběhne)
Nyní chci dát do PC novou desku s procesorem a obávám se, že takhle "týraný" zdroj desku poškodí. Jak postupovat, aby risiko zničení nové desky a procesoru bylo co nejmenší? Nechat přeměřit zdroj, případně preventivně vyměnit?

Předmět Autor Datum
procesor je imho v poradkum stejne tak zdroj. Bude potreba vymena desky. Jeste neco bych rekl ale to…
MKc 19.04.2006 08:09
MKc
Říkat to nemusíš, že jsem blb vím. Měl jsem si to komplet smontovat sám, nebo pořádně zkontrolovat.…
nononot 19.04.2006 10:03
nononot
Ale toto bolo už asi pred rokom na starej poradni. Že by ďalší, čo si nedal pozor? Mňa by zaujímalo,…
msx. 19.04.2006 10:53
msx.
Žiaľ hľadanie na živě sa prejavilo. Nenašiel som to. Ak niekto vie o čom hovorím, pokúste sa, možno…
msx. 19.04.2006 11:17
msx.
Došlo k tomu tak, že jsme přehazovali vnitřnosti ( MB,HDD,DVD) do nového case. V původním case byl p…
nononot 19.04.2006 11:28
nononot
Deska bude na 99% znicena, cpu na 99% ok. Ten zdroj bych dal radeji nez ho budes montovat do servisu…
rh 19.04.2006 11:33
rh
Nový case+zdroj je tady: product.jsp Taky se trochu bojím, že se může sejít víc průšvihů najednou :-…
nononot 19.04.2006 12:11
nononot
Neznam, ale vzhledem k cene to nebude zadna spicka. Takze urcite neriskovat a nechat premerit. Kdysi…
rh 19.04.2006 12:20
rh
Je to jak jsi napsal- deska mrtvá, procesor funguje. poslední
nononot 30.04.2006 21:59
nononot
Ten modry zablesk sa objavil odkial? Zo stareho zdroja? Nemas nahodou pod doskou zabudnuty distancny…
MM.. 19.04.2006 12:30
MM..
To modré bliknutí se objevilo vedle patice procesoru, když jsem desku připojil na zdroj ve starém ca…
nononot 19.04.2006 13:08
nononot
Uf tak ked uz sa blyskalo vedla CPU, tak to uz asi len vymienat dosku, mozno aj CPU, to musis skusit…
MM.. 19.04.2006 14:55
MM..
Chtel bych upozornit i na moznost prachu pri starsi desce a hlavne pro ty kteri nevysavaj prach , mu…
virus 19.04.2006 17:09
virus
Nový zdroj je přeměřen, namontována MB, CPU, GK . PC funguje, problém se objevil u GK, která blbě se…
nononot 19.04.2006 19:44
nononot

Říkat to nemusíš, že jsem blb vím. Měl jsem si to komplet smontovat sám, nebo pořádně zkontrolovat. To opakované zapínání taky nebylo nutné, ale tušil jsem, že už je to stejně jedno a MB je stejně v háji- trochu jsem doufal, že zapracovala nějaká ochrana ve zdroji.Původní deska je Gigabyte za 1300kč a procesor AthlonXP 1700+, takže pokud to CPU vydržel, dokoupím jen nějaký MB za pár stovek.
Dneska jsem koupil novou desku a procesor- DFI nF4 Ultra Infinity + AMD Athlon 64 3000+ Venice + grafiku Gainward FX PowerPack Ultra/1960 PCX 128MB 6600GT a to už je trochu dražší, tak chci eliminovat riziko.

Došlo k tomu tak, že jsme přehazovali vnitřnosti ( MB,HDD,DVD) do nového case. V původním case byl plech, na který se MB přišroubuje vyndavací, v novém byl napevno. Case ležel na boku a starší syn do něj montoval desku a když mu ze šroubováku upadl šroubek, vzal si prostě nový s tím, že tamten předchozí pak vytřepe. Já jsem mu říkal, co takový šroubek dokáže, ale myslel si asi, že jsem moc " chytrý " . Když se PC postavil, šroubek spadl a zaklínil se mezi chladič procesoru a součástky na desce. Protože je chladič nahoře širší, než u základny, nebyl šroubek přes něj normálně vidět. Po zapnutí se roztočily větráky a asi po 4-5 sec. se pc vypnul. Já původně myslel, jestli nezapracoval Dual BIOS a až po podrobnější prohlídce jsem objevil ten šroubek. Teď mám obavu, jestli se nepoškodil zdroj, aby mi neodpálil nové MB a CPU.

Nový case+zdroj je tady: product.jsp
Taky se trochu bojím, že se může sejít víc průšvihů najednou :-( . Ten den jsme montovali i nový chladič na grafiku a ten se opíral o sousední PCI slot, takže GK nešla zasunout až na doraz. Při úpravě jsem ulomil kondík na kraji GK ( ATI 9600 XT), ale to šlo naštěstí aspoň lehce spravit. Prostě "den blbec" .

Ten modry zablesk sa objavil odkial? Zo stareho zdroja?
Nemas nahodou pod doskou zabudnuty distancny stlpik na mieste na ktorom nema doska dieru? Rozober to od kejsu a skontroluj poriadne dosku, skus clear CMOS, zapinas to power tlacitkom alebo sa to zapne samo ked zapnes zdroj?
Nie je iste co sa bude diat ked kupis novu dosku, zdroj si mozes zmerat voltmetrom, ja by som povedal ze bude stacit nova doska, zarucit ti to ale nemozem.

To modré bliknutí se objevilo vedle patice procesoru, když jsem desku připojil na zdroj ve starém case ( Eurocase 250W )a zapnul tlačítkem. Protože mi bylo jasné, že už není co zkazit ( nebo škody jsou v řádu stokorun ), zapojil jsem opět nový zdroj a vše se opakovalo , jako na začátku- zmáčkl jsem vypínač, rozběhly se větráky ve zdroji , na CPU a přídavný na case a po 4 sec. se PC opět vyplo. Z desky jsem měl i vyndanou baterku. Pokud to vydržel ten Athlon XP 1700+, tak koupím nějakou starší desku a nechám to ve starém case. Jde mi hlavně o to, aby nebyl vadný ten nový zdroj a neodpravil mi ty nové věci, co už mám dneska dostat.

Uf tak ked uz sa blyskalo vedla CPU, tak to uz asi len vymienat dosku, mozno aj CPU, to musis skusit. Co sa tyka zdroja daju sa zemerat napatia, ale ako dlho este ten zdroj vydrzi ti asi povie len vestec :). Zdroje maju ochrany ale nic nie je dokonale. Ja by som asi zatial zdroj nemenil, neviem, ak mas obavy a mas na novy zdroj tak vymen aj zdroj.

Chtel bych upozornit i na moznost prachu pri starsi desce a hlavne pro ty kteri nevysavaj prach , muze se taky stat ze pri vsazeni memory,grafiky ba jine komponenty pri renovaci dojde mezi kontakty k prechodovemu odporu a moznost zniceni je pak na obojim jak MB tak komponenta uz sem to videl.
Doporucuji pred vyjmutim nebo vsazenim v takto zaprasene desce vse radne vycistit odstranit veskery prach , pokud mozno aby se nedostal do vnitrku slotu .
Pak teprve demontovat a dat novy i to muze byt pricina ale ne v tomto pripade sroubku. :i:

Nový zdroj je přeměřen, namontována MB, CPU, GK . PC funguje, problém se objevil u GK, která blbě sedí ve slotu a už při náběhu jsou přes obrazovku písmena, kterými prosvítá nastavení BIOSU. Spustil jsem jak Linux, tak WinXP ( ten si akorát hledal nové ovladače ). Chvílemi je obraz rozhozený . Po vložení sousedovy grafiky ( taky NVidia 6600 ) chodí vše normálně . Snad se podaří srovnat ve slotu, pokud ne, tak asi reklamace.

Edit: vyřešil jsem to vzpěrou, která podepírá volný roh GK

Co se týká toho modrého záblesku- to bylo asi bliknutí modré diody v přídavném větráku ( synovo podělanej tuning :-) ). Se starou deskou už nepočítám, snad vydržel aspoň ten procesor.
Díky všem za rady a podporu !

BTW , čuměl jsem, ža ani jeden OS neprotestoval proti přechodu z VIA chipsetu na nVidia , z ATI grafiky na nVidia , z Athlonu XP 1700+ na Athlon 64 Venice.

Zpět do poradny Nahoru