Avatar uživatele
SengSS

Na co člověk studuje určitý typ školy když v tom oboru bez tak nenajde práci ???

Bylo to nedávno v TV a v Mladé frontě a Euro , že značná část lidí nepracuje ve svém oboru které vystudovala ať už SŠ či VŠ , nechci předházet USA ale jak mají oni vybudované školství je správné ( tzn, škola 14 Let ) prostě tam je Maturita základ a kdo jí nemá tak je to to samé jako tady nemít základní vzdělání , ale jde o to že až po skončení školy si mohou udělat různé kurzy na různé obory které ale netrvají 3 i více let ale pouhý půl rok ..

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4075 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
M.

Jak může vědět, že nenajde práci? Učí se to, co ho baví a doufá, že práci najde. Pokud ne, tak bohužel, ale to sám neovlivní.
Nechtěla bych se učit oboru, který by mě nebavil, snad bych ho ani nevystudovala.
Doplňuji:
Mimochodem v Americe je úroveň vysoké školy rovna úrovni naší střední školy. Takže nevím, co je na tom tak skvělého, když vlastně nic moc nemají.

Upravil/a: M.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Mladý člověk, který se rozhoduje o svém budoucím vzdělání, většinou nepřemýšlí o využitelnosti své budoucí profese.
Jestliže vím, že v okruhu mého bydliště funguje 15 veterinářů, kteří mají problém se uživit, je krajně nesprávné jít studovat veterinu a očekávat, že si potom doma otevřu prosperující ordinaci.
Se sametovou revolucí vzala za své i taková pracoviště jako bylo rozmisťování absolventů. Dnes si musí každý hledat práci sám. Ovšem být výjimečně dobrým studentem znamená i to, že takový absolvent školy bude mít potom i nástup do praktického života podstatně jednodušší. Kamarádčin syn se po absolvování VŠ rozhodoval mezi dvěma nabídkami, které dostal. Zvolil dobře. Za tři roky si získal prestiž v zaměstnání, dostal byt a příjem má opravdu nadstandardní. Funguje to i dnes.
Zeť se vyučil. Ve svém oboru nikdy nepracoval a začal ve dřevozpracujícím průmyslu. Dnes je mistrem oboru a jemu podřízení jsou maturanti.
Ono to není pokaždé o škole, ale o šikovnosti, schopnostech a cílevědomosti.
Jestliže vidíš jako pro sebe nejvhodnější americký způsob studia a přípravy na budoucí povolání, bylo by zřejmě nejlepší vyzkoušet si to na vlastní kůži. Americké pozlátko by se ti nejspíš tolik nezamlouvalo, kdyby sis ho vyzkoušel na vlastní kůži a neviděl jenom americké filmy.
Mám v USA pár známých, také dvě klientky. Leccos mi o svých starostech napsaly. Konkurence je tam tvrdá, zastání žádné a záleží jenom na každém jednotlivci, na kolik se svými silami a schopnostmi dokáže obstát. Jsou to šikovné mladé ženy, ale neměly vždy přewd sebou jasnou perspektivu a o své „místo na slunci“ se musely hodně přičinit.
Vybírej si pro sebe školu, s níž budeš mít perspektivu sehnat si práci. Potom Ti srovnávání s USA bude připadat nesmyslné a zbytečné.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

To záleží na každém jak se rozhodne. Většina lidí volí ten obor, který je z nějakého důvodu zajímá, či se domnívají, že v tomto oboru získají snadněji zaměstnání. Těm nejlepším se to zpravidla podaří.
Pokud ti tento způsob nevyhovuje, i ty máš možnost zajet se vzdělávat do USA.Ono to neni ale až zas tak snadné. V půlročním kurzu se z nikoho nestane odborník. A možná stojí i za zmínku, že spousta maturantů v USA nemí třeba vyplnit poukázku na poště, nebo plynule přečíst článek z novin a ještě vědět, co se tam píše.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
www

Náš školní systém je zatím ne zcela správně nastaven, neodráží se v něm poptávka o profese.
Naštěstí je ještě relativně dost zaměstnání, kde stačí SŠ, VŠ ap. bez specifikace. Tedy to musí řešit sami budoucí studenti předem a podle nabídky se rozhodnout.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Orange

M.: Co to plácáš za hovadiny? Jako že naši absolventi středních škol umí víc něž absolventi College v USA? Cha cha. To jsem se zase zasmál. To spíš úroveň našeho vzdělání je žalostně k smíchu.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Děda Louda

To je jen důsledek chybného rozhodnutí při volbě studijního zaměření. Když na něco nemáš, nepomůže ti ani sedm škol. Nečekej, že by z tebe jakákoli škola udělala odborníka a automaticky byla předpokladem úspěšného uplatnění na trhu práce. To by šlo zařídit leda jako v nedávné minulosti systémem umístěnek, tedy befelem.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Hlada

Úvahy, jak se člověk do takové situace dostane dokonale popsala M.
Učí se to, co ho baví a doufá, že práci najde. Myslí si, že když nemůže trh práce ovlivnit, tak to není potřeba při výběru oboru řešit.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
GTA Andreas

V republice studuje (v roce 2012) humanitní obory 180 000 lidí. Budou se navzájem humanizovat.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
honza19hk

třeba v oboru co se učil dělat nebude. Dneska je vzdělání jen proto aby tě někam vzali.Podívej k HZS potřebuješ maturitu a je uplně jedno jestli budeš nějaký zdravotník nebo elektrikář.

Já jsem vyučený zámečník a elektrikář,mám stavební nástavbu,tudíž maturitu a navíc titul ing. A dělám bagristu.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
M.

Orange: Beru to obecně. Samozřejmě se to liší od jedince a od školy, neberu na potaz ty nejvýznamnější školy. ;)

před 4075 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek