Avatar uživatele
EliškaG

Na jaké doklady cestovat

v létě se chystáme s rodinou do itálie. Měla jsem za to, že v rámci schengenu pojedeme s manželem na naši občanku a starší syn také. Mladšímu bude 15 až po návratu takže mít nic nebude a já měla za to že to nevadí. Nyní jsem četla, že by ten mladší i do itálie musel mít pas. A co mi nám by stačila ta občanka? je to děs

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? hanulka11 před 4342 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
hanulka11

V zemích EU/EHP/Švýcarsko lze jako cestovní doklad použít i občanský průkaz. Občanský průkaz je však chápán jako cestovní doklad pouze pro jeho držitele, nikoli pro děti v něm zapsané. Od 1. ledna 2012 mohou i děti mladší 15 let do uvedených států cestovat též na vlastní občanský průkaz, o který mohou rodiče dítěte požádat.

Z České republiky lze vycestovat pouze s platným cestovním dokladem, v případě cesty do zemí Evropské unie, EHP a Švýcarska lze jako cestovní doklad použít platný občanský průkaz.

Děti zapsané v platném cestovním pasu rodiče mohou s rodičem, v jehož pasu jsou zapsány, překročit hranice bez vlastního cestovního dokladu, přičemž dítě zapsané do pasu rodiče před 1.9.2006 může takto cestovat do 15 let věku a dítě zapsané do pasu rodiče od 1.3.2008 může takto cestovat do 10 let věku (v období od 1.9.2006 do 29.2.2008 nebylo možné děti do pasu rodiče zapisovat).

dál lze číst v odkazu – přesto bych se na přepážce informovala – jistě by mladšímu synovi vydali OP , který by mu platil potom dál ......nemusel by o něj žádat po dovršení 15 let

http://www.mzv­.cz/jnp/cz/ces­tujeme/podmin­ky_vycestovani_z_cr/in­dex.html

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Michal Kole

Do itálie by měla stačit občanka.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek