Avatar uživatele
Válek Petr

Na jakém principu fungují e-shopy?

V ČR existují e-shopy nabízející sortiment od nožíku (rybičky) po televize až psí žrádlo. Jak mohou fungovat? Nemyslím velké společnosti jako Mall.cz apod., ale malé – rok fungující. Na jakém principu tento obchod funguje? Nakoupí např. tisíc rybiček za nižší cenu a posléze je prodávají po jednom ks za vyšší? Nebo nakupují zboží převážně v Číně a posléze je prodávají se 100% přirážkou? Zajímá mě především princip tohoto obchodu. Děkuji.

Zajímavá 0 před 2678 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Většinou si udělají smlouvu s výrobci a po objednání výrobce dodá.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
dubraro

Tak jako každý jiný obchod – levně koupit a draho prodat 🙂

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
McArthur

Pro malé e-shopy (i pro velké a Mall.cz tento systém také používá) tu jsou velkoobchodníci, kteří poskytnou XML soubor s kompletní popiskou zboží, obrázky, cenou a skladovou dostupností. Ten se naimportuje celý nebo jen jeho část (u Mall jen část) do e-shopu malého prodejce. Malý prodejce zboží prodá a zboží putuje ze skladu velkoobchodníka přímo k zákazníkovi i s papíry e-shopu.

Tyto e-shopy poznáš snadno. Stačí jít na Heuréku a porovnat jejich popisky. Jsou shodné a u stavu skladu není napsáno nic víc, než „Skladem“. Často je stejný i objednací kód.

Řada e-shopů si ale vše vytváří vlastními silami (Alza.cz i řada malých, především specializovaných obchodů). Ty obvykle mají jasně odlišné popisky zboží, u zboží uvedenu skutečnou skladovou dostupnost i s kusy a balík skutečně putuje ze skladu malého obchodníka.

V Číně většina e-shopů nenakupuje. Legislativa a daně jsou poměrně složité a pro malé obchodníky není šance vše uhlídat.

Trh má ale řadu dalších cestiček a kombinací.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek