Avatar uživatele
Kelt

Na jakém principu pracuje venkovní světlo?

Procházím v noci kolem nějakého objektu a když se dostanu do určitého úhlu, světlo se rozsvítí. Na jakém je to principu? To funguje jako fotobuňka, že přeruším tok z čidla, nebo to reaguje na pohyb. Když jsem šel kolem objektu se světlem, ale těsně podél zdi, světlo se nerozsvítilo. Tam je i nějaká vzdálenost, kam až dosahuje účinek čidla? Děkuji.

Zajímavá 0 před 2430 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

reaguje na pohyb

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Klaproth

Venkovní světlo pracuje na principu podle jedné písně, kde se zpívá: „Od pantáty vedou dráty do žárovky nade vraty.“ Pokud ses chtěl spíš zeptat na automatické zapínání, tak to má na svědomí pohybové čidlo.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Hlada

Světlo je ovládáno přes relé infrapasivním čidlem (PIR). Úhel záběru je dán optikou před čidlem (plastový kryt) a nakloněním celého čidla. Citlivost se dá nastavit potenciometrem.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

Jsou dva druhy čidel. jedno reaguje na infrazáření, je tedy zákonitě citlivější na živočichy a překážka je zábranou.
Druhý typ pracuje na principu radaru a reaguje i přes překážku. Tento typ čidel je dražší.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dubraro

Venkovní světlo pravděpodobně spíná pasivní infračervené čidlo (PIR), které reaguje na vyzařování lidského těla.
Sofistikovanější systémy mají kameru, její obraz je vyhodnocován počítačem, pokud registruje pohyb, tak rozsvítí (a pořizuje záznam).

Upravil/a: dubraro

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
devitkac

Je to tak, jak píšete – funguje to na podobném principu jako otevírání dvěří v obchodech. To, že pokud jdete podél zdi a světlo se nerozsvítí je celkem normální, pohybový senzor tam pravděpodobně „nedosáhne“ My podobné světlo, které funguje na pohyb máme před domem a je to super věc. Jestli se dobře pamatuji, tak jsem ho před lety kupoval tady: https://www.lu­xo.cz/svitidla-do-exterieru/

před 1740 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek