Avatar uživatele
Pájo

Na koho se obrátit? Mám už roky od souseda (z jeho štítu) nataženou vzduchem elektřinu na svůj sloup na pozemku …

Bylo to pro potřeby stavby. Letos jsme se konečně napojili z antoníčku (elektrika od obce) a teď bych rád dal pryč ten sloup (abych si uvolnil vjezd na pozemek). Na koho se mám obrátit, aby mi odpojil ten sloup, resp. kabel, který je stále pod proudem a končí v rozvodné skříni na sloupu? Může to udělat obyčejný elektrikář nebo to musí být někdo z energetiků? Sloup je můj a je na mém pozemku, stejně tak kabel (v izolaci). Poradíte? Díky.
Doplňuji:
Jak už píši výše, sloup je můj. Kupoval jsem ho – mám na něj i papír. A sám jej nechal před stavbou vztyčit.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: Pájo

Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? kropitko, iceT, Kerberus, anonym, Wang, MA-SU-KA před 4545 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
zbynekplzen

Tady hodně zaleží na tom ,jak to bylo zřizováno jestli jste napojen z veřejného rozvodu – pak musíte na elektrárny. pokud jste napojen od souseda – tím ale myslím ,že vám faktura od elektráren nikdy nepřišla, chodí jemu a on po vás chce jen platit za spotřebu na vašem odečtovém elektroměru , pak stačí ,když spotřebu uhradíte sousedovi a odpojit může jakýkoli elektrikář

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
tom004

Pro potřeby stavby se většinou zřizuje stavební připojení s vlastním elektroměrem.Má­lokdy jde podružný elměr,tzn.,že by si odebranou energii platil sousedovi.Nej­rychlejší je zavolat nějakého elektrikáře,ten Ti poradí nejlépe.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
kropitko

Tak mně napadlo jen jedno, zavolejte tomu, kdo vám ten kabel zapojil,,,insta­loval na sloup,,

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

Jako u Tatarů !! Je jedno jestli je sloup váš. Jestli jsem to dobře pochopil máte to natažené z veřejného rozvodu ( drátů) které vedou na sousedův štít. Odtud by to měly odpojovat jenom rozvodné závody.

Také jste se nevyjádřil jak jste elektriku platil. Pokud jste na sloupu měl elektroměr tak to tuplem budou muset dělat rozvoďáci.
Protože to mají nahlášený. Navíc bude třeba vypnout elektriku – nebo také ne , záleží jak bude pracovník riskovat.

Pokud jste to měl na černo, tak je ve vašem zájmu aby to rychle a zase na černo zmizelo.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
jmhad

Vždy a pouze majitel.Tedy zřejmě rozvodné závody-dnes se to jmenuje tuším distribuce, která je součástí ČEZ.Bylo by vhodné dojít k nim,zeptat se,zda je ten sloup jejich.Pokud ano,tak jen oni mohou odpojit kabel a i odstranit sloup.Normální elektrikář,byť s příslušnou zkouškou,si nemůže proud před manipulací někde v trafu vypnout a nechat jej vypnutý.

takže doplnění ve smyslu jak říkají i jiní – sloup je tvůj,ale zařízení na něm,s tvým nějakým dřívějším souhlasem,někoho jiného – zřejmě ČEZu.Takže každý se musí odstranit to své.Jinak je to partizánština a oni jsou drazí.Mohli by to brát jako zásah do jejich práv, atd.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek