Avatar uživatele
peters

Chci si koupit sklokermaickou desku. Muzu zapojit desku do klasicke zasuvky?

Dobry den, chci si koupit sklokermaickou desku. U desky je napsano napeti 230v, doporucene pripojeni k siti 400V 3N ~ V.
230v je klasicka zasuvka ze? Znamena to ze muzu zapojit desku do klasicke zasuvky? Nebo budu muset do 400v, tzn ze bych desku musel pripojit pres primo pres kabel?
Dekuji

PW

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3473 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
mosoj

Jinam než do třífázové sítě 3 × 380 resp. 3× 400 V se vám celou desku nepodaří připojit.
Díval jsem se na obvyklé příkony a ty se pohybují kolem 7 000 W ! na všechny plotýnky, tedy cca 2 000 na jednu. Takovýto příkon je třeba rozdělit na tři fáze.
Doplňuji:
Aby nedošlo k omylu. Třífázová síť se dá zapojit do trojúhelníku, pak je to těch
3× 400 V, nebo do hvězdy a pak je to 3× 230 V. Využít se dá 1× 230V až 3 × 230 V.

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
zzzzz

Někdy to jde napojit 2× na 230 to znamená, že to navede 2 plotny a 2 plotny zvlášť, jinak by jste nemohl používat všechny najednou. Záleží také jaký máte jistič, u starých jističů a staré elektroinstalace to napojit jít nemusí.
Doplňuji:
Např. Ikea to má už originál vyrobené na napojení na 2×230.

Upravil/a: zzzzz

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Hlada

Desku je možné připojit na 1,2 nebo 3 fáze. V návodu je tabulka, jak se zapojují propojky. Přestože je možné jednofázové zapojení, není vhodné připojení přes zásuvku, protože přes ni je možné přenést výkon maximálně 3,8 kW, takže nebude možné využít plný výkon desky.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Banán88

podle spravneho by jste ji mel zapojit do trifazove site coz je prave 400v a ta by mela byt v kazde kuchyni pripravena. Takze petizilovy kabel a vyveden zcela zvlast od hodin. Ale elektrina je velmi zradna a osemetna zalezitost s mnohdy velmi prekvapujicimi vysledky. Tudiz v kazdem pripade doporucuji prave pro tuto cinnost sjednat odbornika..

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
mosoj

Ještě doplňuji Hlada :_ 3,8 kW pouze při 16 A jištění. Je mnoho jednofázových rozvodů jištěných pouze 10 A . Také musí být na tento příkon dimenzovány vodiče. Chtěl bych vidět jednofázový rozvod dimenzovaný na 7 kW.

před 3473 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
zzzzz

Já mám tuto http://www.ike­a.com/cz/cs/c­atalog/produc­ts/70222818/ nedávno jsem ji kupovala a také mě překvapilo, že dnes se už na těch 230 připojí skoro každá.

před 3473 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek