Avatar uživatele
Rendys

Chci si na zahradu pořídit ovce. Jak mám začít a na co si mám dát pozor?

Chov ovcí.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? petka, Miisa, hanulka11 před 4625 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Nikkol

Hlavně ať mají koryto s vodou .A taky neprůstřelnej plot, aby je nestrhnul nějaký pes.kupte si plemeno, co je na maso a ne na vlnu, ty byste musel stříhat. Fungují jako výborná sekačka na trávu a ještě je na zimu můžete sníst. Nejlépe kupovat na jaře jehňátka a na podzim je slupnout.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Teď začínat s ovcemi neni uplně nejvhodnější doba , ale jde i to. Nejdříve si musíte dát dohromady kolik jich asi chcete, jedna je nevhodná a mohli by mít připomínky i ochránci zvířat. Samozřejměš nejlepší začít s jehňaty, vzít si ovečky, ne berana. Ovce jsou nenáročné, pokud jim zajistíte vodu a pastvu, tak v podstatě nic jiného nepotřebují.Když jim občas úpřidáte kousek tvrdého chleba, nebo trochu jádra, tím lépe. Vhodný je též nějaký přístřešek kde by se mohli schovat před horkem a deštěm.Pokud je chcete chovat celoročnš je toho třeba o trochu více. Pokud budete potřebovat další informace, klidně pošlwete mail

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Urcite budete kupovat male ovecky od nejakeho chovatele , tak od nej bych si nechala nejdrive poradit … nebo bych jezdila nekde po okoli a vyptavala se .. nebo nejake diskuze … ?
Ale mozna i tady ma nekdo primo zkusenost. -iv-

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
kamila44444

Jestli chcete kupovat ověčky,tak je nejdříve do takového horka ostříhejte.Jestli je chcete dát do ohrady,tak do nějaké pevné aby se nestrhla když se o ni opřou nebo něcoa postavte přístřešek.Jestli chcete aby byly zdravé,tak je nekrmte jen trávou,ale i žrádlem pro tato zvířata.Také je naočkujte a nějak označte.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Pipka

Tak nejdříve ohradu a to buď to kůly a pletivo třeba lesní a nebo pastevecké a u země s menšími oky,aby se vám neoběsily protože protahují hlavu za lepším a také ho táhněte vnitřkem ohrady přivázat ke kůlu aby se nevyvalilo až se opřou a rohy vnějškem.Nebo el.ohradník.Dálle podle počtu ovcí si pastvinu rozdělit na více etap aby neudusaly vše postupně je přemístit.Vodu,ale pozor tu v létě měnit a i v zimě hodně pijí.Nědávat je do uzavřeného chlíva,výpary jim způsobují ošklivé kožní nemoce.Pokud je necháváte na pastvě v ohradníku tak přístřešek nejlépe třístranný aby v případě zlodějů a nebo predátorů se mohli rozprchnout po pastvě.Nejlépe je je odčervit 2× do roka na počátku pastvy a na konci.Pokud je budete pouštět poprvé na pastvu a to i po zimě ,vždy začínejte na deseti minutách a pak postupně po dvojnásobku zvyšujte dobu pastvy.Dále nešetřete a pokud nejsou očkovány tak si je nechte naočkovat proti exterotoxemii,je to rychlá nemoc a hlavně zákeřná a většinou neléčitelná a také proti tetanu.Extero­toxemie vzniká z přežrání proto se musí hlídat přísun objemného krmiva a obylnin a chleba.I mléko u bahnic,proto hlídat aby bahnice nadměrná nežraly vydatné krmivo po kterém se tvoří mléko pak uhynou i jehňata.Nemoc z přežrání vzniká nepozorovaně a rychle umírají.Hlídejte dominantní kusy aby se nepřežíraly a nebo i ty co stojí v ústraní a pak se rychle nažerou.I v létě trochu sena na vyčištění tlamy je potřeba.Dále ovce potřebují červený a hlavně bílý liz.Také střiháme a kontrolujeme paznechty a jednou ročně stříháme i vlnu.Pokud zpozorujete průjem jsou to červy nebo špatná strava ,okamžitě odtavit na izolaci a držet jen o senu a vodě.Pokud po dvou dnech neustoupí ,veterináře.Zvíře je ze zákona stádové zvíře tak nepořizovat jen jedno jehně.Kdo tvrdí že je to nenáročné a výdělečné tak ten vám lže.Ovce chtějí péči jako každé zvíře a možná i větší

před 3011 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek