Avatar uživatele
KdoSiOdJinud

Na vánoce se mají mít lidé rádi – proč jen na vánoce?

Proč na sebe mají být lidé hodní jen o vánocích?
Proč slaví vánoce prakticky každá česká rodina byť je to křesťanský svátek?
Proč 1/12 z roku stráví většina lidí chystáním vánoc?

Osobně si myslím, že vánoce ztratily svůj smysl už před dlouhou dobou…

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? quentos, Sůwa, Tom22 před 4154 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Já mám rád lidi pořád / Tedy alespoň většinu lidí / Vánoce se slaví z důvodů tradice, a proto ji slaví i ti, kteří nejsou věřící. Je to z dob, kdy celé území tohoto státu bylo křesťanské. Osobně si vůbec nemyslím že vánoce ztratily svůj smysl. Už jenom proto, že je to tradice a tadice přžedků by se měly dodržovat. A celkově je to hezké. Zatím naše společnost neni tak vyspělá, aby se lidi měli rádi, měli k sobě blízko a aby si dělali radost celý rok.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Damiana

Vánoce nejsou pouze křesťanský svátek…
Oslavy zimního slunovratu se datují od let kolem roku 3800 př. n. l. Byl slaven Římany, Angličany, Egypťany, starověkými germánskými a keltskými kmeny, ale styl a podstata jejich oslav byl velmi rozmanitý. Zimní slunovrat splývá s přijatými křesťanskými vánočními svátky. Vánoce byly jedny z pohyblivých svátků, slavily se v mnoha různých termínech během roku. Ve 14. století vybral papež Julius 25. prosinec, který se shodoval právě s pohanskými rituály zimního slunovratu. Záměr byl jasný – nahradit pohanské oslavy křesťanskou symbolikou.

Podle legend víme, že Keltové považovali zimní slunovrat za den, kdy se narodil, nebo spíše znovuzrodil, sluneční bůh Belen, syn Bohyně a jeleního boha Cernunna. Zimní slunovrat byl den naděje, neboť slunce začalo posilovat svou moc a dávalo tak příslib nového života. Ovšem nejen Keltové, ale i další kultury považují 21. prosinec za den narození svého buď slunečního, nebo jiného vysoce postaveného boha. A vlastně i křesťanské Vánoce nejsou ničím jiným než oslavou narození Ježíše Krista, který tak symbolicky přináší nové světlo do nejhlubší tmy.

Tento svátek přežil až do současnosti, jenže dnes mu říkáme vánoce. Je to okamžik nejkratšího dne a nejdelší noci v roce. Je to, ale zároveň doba obratu od tmy ke světlu.
A jestli je někdo morous celý rok, Vánoce mu nepomůžou. Je to všechno v lidech. Schovávat se za Vánoce (nebo za cokoli jiného) je jen pokrytectví.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
pizlicka

protoze to ely rok nezvladnou.to je strasne,ale co by melo byt pro lidi prirozene,delaji jen jednou do roka.jsou bez prirozene naklonosti,bez lasky k dobru,tak si jednou za rok očištují svedomi.vysledek je,ze neni laska mezi lidmi,a lide jsou si naprosto odcizeni.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek