Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nahrávka z mikrofonu zní dutě / kovově

Zdravim. Mám problém s mikrofonem.
Nahrávám na něj mluvené slovo a občas, když přehrávám záznam, zjistím, že nahrávka zní strašně divně. Jakoby kovově nebo ozvěnově. Jako bych mluvil z nějaké uzavřené budky nebo roury. Pokoušel jsem se najít řešení na netu, ale nikde jsem nic podobného nenašel. Poradí někdo?

Mám mikrofon Sennheiser e815S.
BTW, tento mikrofon má jack 6,5 mm, místo běžného 3,5 mm, proto ho mám zapojen do redukce a z redukce je poté zapojen přes prodlužku do růžového mikrofonního vstupu u pc.
Přemýšlel jsem, jestli by to řešila nová zvukovka, nebo jestli to není právě v té redukci, nebo jestli jen já něco dělám špatně.

Jak říkám, stává se to jen občas, ale pěkně to naštve, protože pak je celá nahrávka k ničemu :-(
Za případné odpovědi děkuju

Nejsem odborník, takže se nezlobte, pokud nepoužívám vždycky správné termíny ;-)

Předmět Autor Datum
Bez ukázky těžko posoudit co si předstvuješ tím "ozvěnově". Píšeš, že nejsi odborník, takže zřejmě n…
czcharlie 13.12.2013 13:51
czcharlie
Díky za názory i rady. Až teď mě napadlo, abych vyzkoušel mikrofon na jiném počítači :-). Zapojil js…
hustyx 13.12.2013 17:22
hustyx
Jasné alespoň z pohledu zvenčí není nic. Jasné to bude až uděláš nahrávací pokus za naprosto stejnýc… poslední
czcharlie 13.12.2013 18:21
czcharlie

Bez ukázky těžko posoudit co si předstvuješ tím "ozvěnově". Píšeš, že nejsi odborník, takže zřejmě nemáš moc zkušeností se záznamem zvuku. Já se osobně domnívám, že tvůj problém je způsoben jednak prostředím v němž nahráváš a jednak umístěním mikrofonu. Tvůj mikrofon, ač značkový patří k těm levnějším a tak nemůžeš očekávat zázraky. Pokud pořizuješ nahrávky v běžné místnosti, která není dostatečně zvukově zatlumená a má tudíž velký a výrazný dozvuk, uplatní se v nahrávce nejen "užitečný" signál, ale při nevhodně zvolené vzdálenosti mikrofonu od hovořící osoby i velice výrazně právě tento dozvuk. Ten skutečně má charakter jakési ozvěny (a on skutečně ozvěnou je). Potřebuješ nalézt takovou vzdálenost mluvčího od mikrofonu ve které se ještě neuplatní dozvuk místnosti (a ostatní ruchy na pozadí), ale ve které již nebude patrné prskání, mlaskání, dýchání a já nevím jaké ještě další zvuky mimo řeči hovořící osoby vydávají. Je to o velké zkušenosti a zkoušení jak na to. A proč je to jen občas? Protože zřejmě mluvíš do mikrofonu pokaždé z jiné vzdálenosti a pak musíš nastavit jiný zisk a navíc předpokládám, že tohle necháváš na automatice. Je to můj názor, možná po poslechnutí nějaké ukázky by se zjistilo třeba i to, že chyba je někde jinde, těžko říct.

Díky za názory i rady.
Až teď mě napadlo, abych vyzkoušel mikrofon na jiném počítači :-). Zapojil jsem ho do noťase a zvuk byl o mnohem lepší a čistší, než na PC, a to je co říct. Nehledě na to, že aktuálně už na PC nejde záznamu skoro ani rozumět. Zdá se mi, že je to čím dál dutější a tlumenější. Z toho je jasný, že problém je v PC.

Z původního dotazu mi tedy zbyla už jen otázka -> Je to zvukovkou? Pokud ano, doporučil bys mi nějakou? Díky.

Jasné alespoň z pohledu zvenčí není nic. Jasné to bude až uděláš nahrávací pokus za naprosto stejných vnějších podmínek - ve stejné místnosti a dodržíš stejnou vzdálenost od mikrofonu. Podívej se do nastavení parametrů záznamu. Teprve potom můžeš soudit na vadnou zvukovou kartu. Jakou jinou asi moc neporadím, já používám externí zvukovou kartu a myslím, že investovat okolo 11 000,- Kč bys nechtěl.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru