Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nakládání okurků

Dříve jsme nakládali okurky do OMNIA sklenic s víčky na zamáčknutí a bylo to dobré.Poslední dva roky však téměř polovina zavařených okurků nechytla.Sousedka mi řekla,at zkusím sklenice se šroubovacími víčky,že to bude lepší. Máte s tím někdo zkušeností?

Předmět Autor Datum
Sklenice se šroubovacími víčky hrozí při sterilizaci výbuchem. Aby OMNIA chytly, je třeba používat n…
Filuta 15.07.2013 14:36
Filuta
Šroubovací víčka používáme několik let a v pohodě. Ještě se mě nestalo , že by nějaká sklenice bouch…
Matyas xl 15.07.2013 14:43
Matyas xl
Von někdo říká, že šroubovací se mají nechat povolené a utáhnout před koncem. Já je utáhl hned a prd…
Filuta 15.07.2013 14:51
Filuta
Velmi podobna zkusenost. Bouchlou(spis prasklou, zadny dramaticky efekty) uz jsme teda zazili, nicme…
bahno jinde 15.07.2013 15:34
bahno jinde
Jen si dovolím doplnit, že pokud je problém s chytáním nových víček a přitom jsou čistá, odmaštěná (…
Moas 16.07.2013 07:57
Moas
Zdravím, víčka je potřeba vyvařit se spec. přípravkem (teď nevím přesně ten název). Jinak zavírací h…
trtr 16.07.2013 09:45
trtr
Přesně tak, nebo celokovovou. Celoúmělohmotná je zcela naprd, zavře se pár víček a jsou ty čprdlíky…
Filuta 16.07.2013 13:47
Filuta
Tou celokovovou ovšem můžeš dojít k rozbité sklenici ještě rychleji, než u šroubovacích víček :-) Šr…
kejki 16.07.2013 18:15
kejki
Už během chladnutí poklepem na víčko zjistíš, která nechytla, má jiný zvuk. Pokud se víčko točí, pot…
kejki 16.07.2013 18:20
kejki
Strčit to do mikrovlnky i s tím víčkem? Kovový víčko do mikrovlnky?
Prasak 16.07.2013 22:11
Prasak
Ano běžně již několik let. http://www.toprecepty.cz/recept/6972-zavarovani-v- mikrovlnce/
miroslav 16.07.2013 22:36
miroslav
Já měl léta za to, že kovový věci do mikrovlnky nepatří.
Prasak 17.07.2013 00:03
Prasak
kov v mikrovlnce nevadi, akorat nesmi tim kovem vzniknout rezonancni obvod, ja je davam do mycky, pr…
ms-fiala 17.07.2013 15:48
ms-fiala
akorat nesmi tim kovem vzniknout rezonancni obvod A to zabezpečím jak? Jednou jsem omylem dál do mi…
L-Core 18.07.2013 12:19
L-Core
a ted u te sklenice prerus ten pasek a uz to nebude jiskrit, ten zlaty pasek tvori civku, na ktere s…
ms-fiala 18.07.2013 15:26
ms-fiala
2.4GHz = vlnova delka 12cm, pulvlny dipol 6cm. To uz rezonuje kde co. A co nerezonuje primo, to si s… poslední
bahno 18.07.2013 23:14
bahno
To víčko zase tak vadit nebude, není velké. Spíš IMHO vadí, že mikrovlnka ohřívá zboží zevnitř, takž…
Filuta 17.07.2013 00:11
Filuta
Lepší jednou zkusit, než soudit od stolu. Nepotřebuješ to uvařit, sterilace proběhla v hrnci. Potřeb…
kejki 17.07.2013 19:23
kejki
Hmmm ... nechápem, žiadny problém neexistuje ... praktikujeme rutinne, dlhé roky, túto klasickú letn…
Joseph 17.07.2013 09:18
Joseph
V zaváracom pohári MUSÍ ostať prázdny priestor!! Ó nikoliv. Prdne kvůli vadnému víčku. Plnit se mů…
Filuta 17.07.2013 14:02
Filuta
Pracuje se s roztažností a u plynů je průběh mnohem výhodnější. Při mírném ohřevu, který propaguješ…
kejki 17.07.2013 19:27
kejki
Ty které popisuješ, to byly kompotovky. Masovky používaly jednoduchý gumový kroužek čtvercového průř…
Prim 17.07.2013 21:43
Prim
Vzduch tam musí být. Právě ten přicucne víko ke sklenici, když se ochladí a zmenší svůj objem. Vnějš…
Prasak 17.07.2013 22:17
Prasak

Sklenice se šroubovacími víčky hrozí při sterilizaci výbuchem. Aby OMNIA chytly, je třeba používat nová víčka, nebo použitá ale rovná a nezdeformovaná a bez prasklin, dokonale odmaštěná a zmačklá dobře hlavou, nebo raději používám takové pružiny, které se nacvaknou na víčko a víčko se neničí hlavou - vydrží pak v oběhu více let. Ještě se mi nestalo, aby se rovné a nezdeformované víčko "nechytlo". Též dát bacha, aby části rostlin (kopr, vinný list,...) nelezly do styčné plochy skla.
Okurky sterilujeme 20 minut při 80-85°C. Pozor, jsou dvoje víčka. S červenou gumou pro maso a mastné výrobky a s bílou pro zeleninu a "nemastné" materiály.

Šroubovací víčka používáme několik let a v pohodě. Ještě se mě nestalo , že by nějaká sklenice bouchla. Schraňujem ty od zeli nebo okurek co si koupime v krámě a funguje to. Vždycky po vyndání z hrnce je obrátíme dnem vzhůru než vychladnou a chytnou všechny. Je ale potřeba ta čistota na hrdle a víčku. Nejdřív otřít útěrkou oboje dvoje a pak zašroubovat.

Von někdo říká, že šroubovací se mají nechat povolené a utáhnout před koncem. Já je utáhl hned a prdly v hrdle skorem všechny. OMNIA též doporučuji po skončení sterilace otočit hlavou dolů, zároveň je k poznání, když tam lezou bublinky a nebo se ozývají pišťivé zvuky, varující, že to asi nedopadne správně.

Jen si dovolím doplnit, že pokud je problém s chytáním nových víček a přitom jsou čistá, odmaštěná (stejně jako hrdlo sklenice), tak jistojistě pomůže výměna hlavy. I ta se opotřebovává.

Tuším, že víčka s červenou gumou lze použít i na nemastné materiály, akorát jsou dražší... (o deset halířů na kus? :) )
Jo a u nás už jsem teda nějakou dobu víčka s bílou gumou neviděl.

Tou celokovovou ovšem můžeš dojít k rozbité sklenici ještě rychleji, než u šroubovacích víček :-)
Šroubovací víčka chytají dobře, když z nich při ohřívání může utéct vzduch a naopak při chladnutí nevniká zvenku.

Už během chladnutí poklepem na víčko zjistíš, která nechytla, má jiný zvuk. Pokud se víčko točí, potřebuje znovu domáčknout zavírací hlavou, třeba přes utěrku. Následně sklenici vložíš do mikrovlnky a tu spustíš. Napjatě čumíš dovnitř, jakmile stoupají bublinky, operaci ukončíš a sklenici dáš vychladnout. Zaznamenáš si čas, závisí na teplotě obsahu, objemu sklenice a síle výkonu mikrovlnky.
Zrovna okurky se u nás vždycky dělají starými víčky, protože velmi dobře chytají.

kov v mikrovlnce nevadi, akorat nesmi tim kovem vzniknout rezonancni obvod, ja je davam do mycky, program 70st, vleze se jich tam vic nez do mikrovlky ci hrnce, navic je tam muzes davat i s nadobim, takze muzes zavarovat prubezne i male mnozstvi

akorat nesmi tim kovem vzniknout rezonancni obvod

A to zabezpečím jak? Jednou jsem omylem dál do mikrovlnky hrníček se zlatou obrubou. To byl ohňostroj!

Já bych určitě v mvt nic kovového "neohříval".

Jinak, kdysi jsme zavařovali i v klasické pračce, 32 sklenic najednou. Teta zavařovala na pečicím (tom hlubším) plechu s vodou v normální elektrické troubě. Dnes zavařujeme v k tomu určeném hrnci, vleze tam 12 sklenic + teploměr uprostřed.

To víčko zase tak vadit nebude, není velké. Spíš IMHO vadí, že mikrovlnka ohřívá zboží zevnitř, takže vokurky budou uvařené na troud a hlavně budou zcela v čudu vitamíny a aromatické látky. Bude to jen vyžilá dužina a nic víc. Při sterilaci je přeci důležité udržet co nejnižší teplotu aby se materiál neznehodnotil, ale zas takovou, aby zničila zárodky plísní a baktérií. Což je teplota kolem 80-90°C, v mikrovlnce se to zevnitř dokonale uvaří a výsledkem je bezcenná blemca.

Hmmm ... nechápem, žiadny problém neexistuje ... praktikujeme rutinne, dlhé roky, túto klasickú letnú činnosť, zaváranie. Bez akýchkoľvek problémov.

Nad použitými viečkami sa nikdo, nikdy nezamýšlaľ, OMNIA alebo šrobovacie, všetko jedno.
Ak zavárací pohár praskne, stane sa tak z dôvodu malého vzduchového vankúša.

V zaváracom pohári MUSÍ ostať prázdny priestor !!!

Tekutina v bežnom živote je nestlačiteľná !!! Jediné co dokáže tlmiť objemové zmeny pri ohreve tekutiny je plyn, teda vzduch. Pred uzatvorením kontrolovať hladinu nálevu, musí ostať minimálne, cca 8-10 mm vzduchu.

Praktikujeme ohrev vzduchom, zaváracie poháre uložené na plech, určený pôvodne na pečenie koláčov, na bežný plech sa uloží 12 ks 0,7 l. Vložit do el. pece/trouby.

Pre uhorky: teplota 130 st Celsia po dobu 50 min, potom vypnúť ohrev, ponechať vo vyhriatej troube ešte minimálne 30 min, až tak vybrať.
Pre iné plodiny sú teploty a časy mierne iné, veľké rozdiely nie sú.

Po úplnom schladnutí je možné skontrolovať tesnosť, otočením pohára a ponechaní v tejto polohe istý relevantný čas, cca hodinu. Ak dochádza k slzeniu, pohár je chybne uzatvorený. Výskyt chyby je vždy spôsobený ľudským faktorom, nepozornosťou pri kontrole. Nespozorované poškodenie skla alebo tesnenia viečka.

Proces je suchý, čistý, spoľahlivý.

V zaváracom pohári MUSÍ ostať prázdny priestor!!

Ó nikoliv.
Prdne kvůli vadnému víčku. Plnit se může po okraj, což je velmi žádoucí pro správné přichycení. Víčko OMNIA je totiž konstruováno tak, že pohodlně odpšoukává ven, nikoliv však dovnitř. Touto funkcí si právě nejsem moc jistý u šroubovacích uzávěrů. Obdobně jako OMNIA již fungovaly pradávné masovky našich babiček. Takové ty sklenice s kulatou gumou, zajištěné před sterilací pružinnou sponkou. Přivaření se víko nadzvedávalo a propouštělo páru, při chladnutí se pak kondenzací páry přicuclo. Guma měla takové ouško, které se uchopilo a při otevírání natáááááhlo a -- ccssssss -- vpustilo vzduch a sklenice se otevřela. Nebo se ten cancourek urval :-).

Ty které popisuješ, to byly kompotovky. Masovky používaly jednoduchý gumový kroužek čtvercového průřezu, neměly žlábek okolo hrdla, byly válcové s náznakem čtyřchodého závitu v horní části. Do něho se našrouboval plechový klobouček který držel při sterilizaci víko místo sponek. Otvíraly se zapáčením mezi víkem a sklenicí. výhoda byl stejný vnitřní průměr, šly dobře vyklopit.
Alespoň u nás, na kopcích západního Středočeska to tak bylo.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru