Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nakup v EU - DPH

Zdravim,
chtel bych si objednat nasledujici ex. disk z tohoto webu: http://www.freecom.com/Products/External-Hard-Driv es/Mobile-Hard-Drives/Mobile-Drive-Mg ... (u nas neni k sehnani /zatim/, i kdyz treba Alza neco od Freecomu nabizi .. a i vsude jinde v zahranici je to tak nejak passe, cosi je na ebay, ale zase prodejce neposila do CR atd., stejna situace treba na Amazonu, kde samotny Amazon to skladem nema a jiny prodejce posila jen do UK).

Tady ten odkazovany web, kde bych to tedy objednaval, to ma taky snad vecne out of stock, ale snad to aspon posilaji teda do tech 5-10 dni, jak tam maji uvedeno. Je to primo shop vyrobce, tak se snad netreba bat, je to asi nemecka firma, ale sidlo maji v Nizozemsku, odkud by to posilali netusim, ale tady zrejme nebude v principu rozdil. Bral bych tu verzi za cca 130 eur, posilaji do CR, jde to tam zvolit, doprava je DHL a postovne pak cca 10 ecek, takze navyseni neni zas tak hrozne. Nemam zkusenost s nakupem ze zahranici, ale jsme v EU, tak predpokladam CLO zadne neni. Zajimalo by mne ale jak je to s DPH. Kdyz to tam zkousim objednat, je tam u ceny uvedeno incl. VAT, tedy vc. DPH. To je ale co za DPH? Predpokladam, ze ta jejich. Co ale DPH v CR? Budu zde jeste neco doplacet nebo nikoli? Jak to vubec v takovych pripadech chodi?

Diky za reakce, omlouvam se za mozna hloupy dotaz, ale opravdu nemam s timto zkusenosti.

Předmět Autor Datum
1. Když jsi plátce DPH a budeš kupovat na svoje DIČO (které jim nahlásíš), prodají ti to bez DPH. Ty… poslední
L-Core 24.03.2011 05:56
L-Core

1. Když jsi plátce DPH a budeš kupovat na svoje DIČO (které jim nahlásíš), prodají ti to bez DPH. Ty to pak dodaníš (reverse charge) ve svém daňovém přiznání k DPH za příslušné období (DPH na výstupu) a pokud zboží použiješ pro (zjednodušeně) "firemní účely", máš současně nárok na odpočet DPH.

2. Pokud to kupuješ jako občan, popřípadě jako firma neplátce, DIČO neuvedeš, prodají ti to se svou DPH. Ty pak už nic nedodaňuješ (jako kdybys to koupil v německém Lídlu a dovezl).

3. Pokud plátce DPH nejsi, ale "nějaké" DIČO" uvedeš (tedy podvod), příjde se na to s vysokou pravděpodobností. Prodeje mezi státy EU se totiž evidují v systému souhrnných hlášení (oni uvedou, že ti něco a za kolik prodali - ty nebudeš mít ve svém přiznání údaje o dodanění). Náš (tvůj) FÚ se o to následně bude zajímat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru