Avatar uživatele
postcd

Narůstá Vám dluh u zdravotní pojišťovny?

NÁSLEDUJÍCÍ TEXT MOHOU BÝT KECY, brát s rezervou

Slyšel jsem, že je možné aby zaměstnavatel NEplatil za zaměstnance zdravotní pojištění a pojišťovna nikoho neupozorní a jakmile naroste dluh do značných rozměrů, pošle pojišťovna na zaměstnance (pojišťěnec) exekutora. Je to pravda? Kontrolujete pravidelně „stav účtu“ u zdravotní pojišťovny?

Nyní v srpnu 2013 došlo ke zvýšení pojistného, pokud nezaplatíte přesně na korunu a včas, může narůstat dluh..?

Kdypak jste naposledy kontrolovali zdravotní pojišťovnu zda nejste zadlužení?

Přijde mi to jako oříšek, nemůže se asi pojišťovna nutit aby lidi informovala (Stojí je to peníze), ale zároveň se spousta lidí zadlužuje a možná o tom ani neví?

MÁM PRAVDU NEBO JSOU TO KECY CO TU ŘÍKÁM?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? zzzzz před 3891 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
zzzzz

jedna moje známá to před pár lety řešila. Zaměstnavatel za ni nezaplatil zdrav. poj. ale ani nenahlásil, že u něj pracuje. ona udělala chybu, že pojišťovně neohlásila, v zákonné lhůtě vznik pracovního poměru. takže si v pojišťovně mysleli, že nepracuje, a pracák za ni také nic neplatil. Vyčíslili ji dluh. Ona zašla na pojišťovnu, ukázala jim smlouvu a pojišťovna to pak vymáhala po zaměstnavateli. naštěstí to nakonec zaplatil.

Takže, pokud nastoupíte do práce, máte zákonnou povinnost toto pojišťovně oznámit a uvést zaměstnavatele. pak si pojišťovna platby od něj hlídá. A pokud pojišťovna neví kde pracujete, vyčíslí dluh vám.
Doplňuji:
Opravdu se to ohlásit musí, je tam lhůta do osmi dnů. Já jsem to vždy oznámila emailem a oni mi odepsali, že to berou na vědomí a bylo to vyřešeno.

Upravil/a: zzzzz

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
mosoj

Pokud jste zaměstnanec , žádnou ohlašovací povinnost nemáte !!!
Nebo snad někdo tvrdí opak !!!
Tu má váš zaměstnavatel. Pokud máte pracovní smlouvu, kterou prokážete že jste zaměstnaný, nemáte se čeho bát.
Doplňuji:
Nemáte pravdu.
Povinnosti jsou zde : http://www.vzp­.cz/klienti/in­formace-a-zivotni-situace/oznamovaci-povinnost
Do 8 dnů vás musí nahlásit zaměstnavatel, nebo máte povinnost se nahlásit sám pokud jste samostatně výdělečně činný.
Naopak vy jste povinen nahlásit změnu pojišťovny zaměstnavateli !!!

Tím neříkám že není dobré se přesvědčit po osmi dnech od nástupu přesvědčit, jestli vás zaměstnavatel přihlásil. Máte klidnou mysl a předejdete tak různým nedorozuměním, hlavně u zdravotníků !! Pokud pak nezměníte zaměstnavatele není to třeba již kontrolovat. Zaměstnavatel je povinen každý měsíc, mimo plateb posílat i písemné hlášení a to si pojišťovna hlídá !!!

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Mapel

zzzzz to napsala zhruba komplet, ale mosoj se mýlí. Zaměsnavatel má ohlašovací povinnost vůči sociálce i zdravotce, ale zaměstnanec je povinen u zdravotní pojišťovny nahlásit nového plátce pojištění – zaměstnavatele. Pak vám zdravotka vydá potvrzení, že jste to nahlásil a už je to věcí zdravotní pojišťovny.

Pokud to nenahlásíte je to váš problém.
Doplňuji:
Nechci rýpat, ale ladaadal tu hlásáš bludy. Než budeš odpovídat, tak zavolej na některou ze zdravotních pojišťoven pokud nebudeš věřit tomuto odkazu
http://www.vzp­.cz/klienti/in­formace-a-zivotni-situace/zivotni-situace-strukturovane-postupy/oznameni-zmen-zdravotni-pojistovne
odstavec Zaměstnanec

Upravil/a: Mapel

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ladaadal

Píšete tady pěkné blbosti. Byl jsem v této situaci, takže vím, o čem mluvím. Nemáte žádnou povinnost nikde nic hlásit, tu má zaměstnavatel. Když dluh naroste do nějaké výše, ano – pojišťovna obešle pojištěnce, že v období od-do nezaplatil zákonné pojištění. Stačí okopírovat pracovní smlouvu a poslat mailem nebo donést osobně. Tím to pro pojištěnce hasne, pojišťovna si to vymáhá po zaměstnavateli, eventuelně bývalém zaměstnavateli, pokud už pp skončil.
Bludy, jako, že nastoupíš do zaměstnání a musíš někde něco hlásit jsou blbosti vymyšlené lidmi, co problému vůbec nerozumí.
To ohlášení si madam plete s pracákem, pojišťovně se nic hlásit nemusí.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?mosoj Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
postcd

Je legální, správné, soudně, nebo jak se to říká, ABY:

mě stát nutil vlastně sledovat rádio, televizi, noviny, webovou stránku zdrav. pojišťovny jestli se nezměnila cena pojištění. V případě že to nesleduji začne mi započítávat pojišťovona peníze za správně nezaplacenou částku?

Mě to přijde divné takto občany nutit k takovému sledování a následně aby pojišťovna ožebračovala pokud to zapomenu apod.

před 3891 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
postcd

Dnes 9. září 2013 mi přišel dopis od VZP – Vyúčtování pojistného na veřejné zdravotní pojištění za několik let co jsem „samoplátce“ pojistného.

„vyúčtování pojistného bylo zasíláno klientům samoplátcům jako informace o zvýšení pojistného na částku 1 148,– Kč pro osoby bez zdanitelných příjmů.“

takže VPZ informuje takto samoplátce o zvýšení, snad to takto bude i v budoucnu.

Dopis jsem dostal 9.9 a tentýž den je splatné pojistné za srpen.

před 3878 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mosoj

Ukažte mi v tom příslušném znění povinnost zaměstnance to hlásit.
Ano, je tam že je povinen to nahlásit , pokud zjistí že zaměstnavatel ho nenahlásil nebo neplatí., ale povinnost to zjišťovat, z toho neplyne!!!!!!!!
Nenechte sebou orat !!!!

před 3891 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek