Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nastavení BIOSu: Sata configuration

Mám desku ASUS P5E, dále pak 2x SATA HDD (nejsou v RAIDu) a 1x DVWRW mechaniku.
Standardně je v BIOSu nastaveno:
Sata configuration: Enhanced
Configure SATA as: IDE

Při tomto nastavení mám však problémy s bootováním z CD, konkrétně Hiren's Boot CD, odkud spouštím Ghosta, Partition Magic, apod. Při bootu do DOSu je např. problém s "oživením" DVD mechaniky. Při zavádění ovladačů jsou na obrazovce vypisovány chyby. Aby vše fungovalo, tak musím mít nastaveno:
Sata configuration: Compatibility

Můj dotaz zní: Má kompatibilní mód za následek např. nižší výkon SATA disků pod Windows? Co je lepší mít nastavené?

Předmět Autor Datum
To zavisi od toho ze co tymi nastaveniami cinan ktory robil BIOS tvojej dosky zrovna myslel. Predpok…
MM.. 18.05.2008 00:23
MM..
žiadne nastavenie nemá žiadny vplyv na rýchlosť sata diskov,compactibility mode je nastavenie radiča…
ogl 18.05.2008 02:08
ogl
"žiadne nastavenie nemá žiadny vplyv na rýchlosť" - nastavenie na AHCI ma (moze mat) vplyv na rychlo…
MM.. 18.05.2008 02:15
MM..
Podle mojích měření na dvou stejných sestavách (pravda s trošku výběhovými 80g disky) je AHCI režim… poslední
MM_tank 18.05.2008 15:55
MM_tank

To zavisi od toho ze co tymi nastaveniami cinan ktory robil BIOS tvojej dosky zrovna myslel.
Predpokladam ze v mode Compatibility vidis maximalne 2SATA zariadenia a maximalne 2PATA zariadenia (jeden PATA kabel). Ak ti to nevadi tak mozes nastavit aj mod Compatibility, oproti kombinacii Enahnced+IDE sa vo vykone nic nemeni (ak sa tym enhanced nemysli AHCI).

P.S. namiesto kradnuteho zabugovaneho ghosta mozes pouzit zadarmo driveimage XML (najdi si googlom). Da sa spustat aj z Win ale aj integrovat do BartPE live WinXP boot CD (t.j. nepotrebujes DOS)
Partition Magic neodporucam vobec (naco?). Na DOS uz zabudni, vyhnes sa takymto problemom. Mozes skusit aj ultimate boot CD, su v tom nejake testovacie utility a je to vsetko freeware.

žiadne nastavenie nemá žiadny vplyv na rýchlosť sata diskov,compactibility mode je nastavenie radiča pre systémy,ktoré natívne nepoznajú sata disky a sata radiče[obvykle win95/98 a staršie,OS/2 a podobné staršie systémy] a mohla by zlyhať ich korektná inicializácia pri štarte systému.Problém s bootom z mechaniky môže skôr spôsobovať zle vypálené cd/dvd.Skús nejaké originálne cd/dvd s podporou bootovania,či sa bude problém opakovať,prípadne skús vypáliť cd s čo najnižšou možnou rýchlosťou,skús zmeniť štandarty iso/joliet,kontrolu káblov,zapojenie káblov-dobré dotlačenie konektorov....

"žiadne nastavenie nemá žiadny vplyv na rýchlosť" - nastavenie na AHCI ma (moze mat) vplyv na rychlost. To tam ale aj tak nastavene nemal.

P.S. a toto "ktoré natívne nepoznajú sata disky a sata radiče[obvykle win95/98 a staršie,OS/2 a podobné staršie systémy] a mohla by zlyhať ich korektná inicializácia pri štarte systému." je drist.
sata disk je to iste co pata disk a nic nativne na nom nikto nepotrebuje poznat. Jedine co je v nativnom mode je radic a nemusi to byt SATA moze to byt kludne druhy PATA radic je to uplne ta ista situacia. A podporuje to aj Win9x staci tam nacpat ovladac.

Podle mojích měření na dvou stejných sestavách (pravda s trošku výběhovými 80g disky) je AHCI režim pomalejší než kompatibilní aspoň podle Vista indexu kde v ahci je skóre o 0,1-0,2 bodu nižší. Navíc prodlužuje dobu startu PC o dobu inicializace řadičů asi o 10sekund /nemám ty výsledky u sebe/. Což mě moc něpotěšilo mělo by to být naopak:beer:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru