Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nastavení FM frekvence pro FM Transmitter k iPodu (region Praha)

Nevíte náhodou někdo, zda je v Praze k zachycení nějaká volná FM frekvence, která by nebyla rušena žádným vysílačem? Empiricky se mi to zatím nepodařilo a pokud i takovou nějakou najdu, třeba 107,4, tak za chvíli se na ní něco zašuměné a nespecifikovatelné objeví.

Potřebuji nějakou volnou potažmo nerušenou najít v rozsahu 88-108 MHz, abych na ní mohl naladit FM transmitter k iPodu.

Díky předem

Předmět Autor Datum
radio vsetky ostatne by mali byt volne :-) Ak chytas nieco zasumene tak to nemoze vadit, signal toho…
MM.. 18.11.2006 19:21
MM..
To je právě ten problém, že FM Transmittery od iPodu nejsou na baterie a mají proto slabší výkon, pr…
Paullus 18.11.2006 20:00
Paullus
Ano, v tom je ta nevýhoda Hongkongu. Ti na limity kašlou a jde to zachytit v pohodě i v dálce, kdežt…
Rce 18.11.2006 22:18
Rce
Signal by si mohol nasmerovat IMHO na divakov parabolou, alebo mozno nejakou vhodnou smerovou vysiel…
MM.. 19.11.2006 01:27
MM..
V autokině se používá tak zvaná smyčka. Asi tři závity kabelu kolem dokola louky s autama a do té sm… poslední
Rce 19.11.2006 01:42
Rce
Ja neviem asi ti neostava nic ine len experimentovat a hladat freq. (s krokom asi 0.1MHz to mas asi…
MM.. 19.11.2006 01:24
MM..

To je právě ten problém, že FM Transmittery od iPodu nejsou na baterie a mají proto slabší výkon, protože cca 3 m od přijímače už se nechytají, ačkoliv v manuálu je uveden dosah cca 30 stop. Přitom mně to šumí i v autě, kde mám ten transmitter položen hned vedle radia.

Naproti tomu takové ty nehomologované transmittery z Honkongu za tři stovky na 2 tužkové baterie hrají i 50 metrů od přijímače.

Už jsem jeden iPodový reklamoval, ale ten druhý se chová naprosto stejně. Prodavač od Applů mně říkal, že údajně podle nějaké evropské směrnice se musí výkony takovýchto zařízení limitovat.

Ano, v tom je ta nevýhoda Hongkongu. Ti na limity kašlou a jde to zachytit v pohodě i v dálce, kdežto homologované dle Evropských směrnic mají výkon tak uškrcen, že to zachytíš tak cca do dvaceti centimetrů.
Podobný problém řeším v letních autokinech. Tam se vysílá zvuk a lidi ho přijímají autorádiem. Zařízení, co jsou slyšet uvnitř smyčky (uvnitř kina) nejsou homologovaná a ta homologovaná si můžu poslouchat tak akorát sám v promítací kabině. 3-[

PS: Uvnitř auta nezáleží, jestli to leží nedaleko rádia, ale nedaleko antény a jestli máš anténu nahoře na střeše nebo integrovanou do čelního skla. Ta ve skle chytá líp, ta venku skoro nic páč auto se jeví jako Faradayova klec a ven/dovnitř rádiové vlny FM rozsahu prolezou jen velmi obtížně.

Signal by si mohol nasmerovat IMHO na divakov parabolou, alebo mozno nejakou vhodnou smerovou vysielacou antenou, sice by to uz tiez nebolo 100% homologovane ako celok, ale aspon by si vyuzil vysielaci vykon co ide s nesmerovanou antenou zbytocne blbym smerom...

V autokině se používá tak zvaná smyčka. Asi tři závity kabelu kolem dokola louky s autama a do té smyčky se pustí vysílaný signál. Funguje to jako obrovský toroid, takže vně smyčky není žádný signál. To je žádoucí ze dvou důvodů: 1. Nemůžou mi radiokomunikace napařit pokutu - v pásmu FM se prostě bez licence NIC vysílat nesmí (kino je soukromý pozemek). 2. Nezaplativší lidí, postávající s tranzistoráky venku a čumící přes plot, uslyší prd, což je nesmírně výhodné pro majitele kina (autokino zvuk pod plátno nepouští). Celé to musí být impedančně přizpůsobeno a výkonově vyváženo, což homologovaná zařízení nezvládnou. I když signál z kina díky smyčce neproniká ven, nesmí se nehomologovaná zařízení dle přiblblého zákona používat - patrně kdyby si někdo v kině stěžoval, že nechytne svojí oblíbenou stanici (nechme mimo naše chápání, proč teda do toho kina lez' :-D).

Ja neviem asi ti neostava nic ine len experimentovat a hladat freq. (s krokom asi 0.1MHz to mas asi 200 moznosti :-/).
Inac suhlas s Rce. Ale zas nebol by som az tak za hongkong, pred par mesiacmi testovali v nejakej TV par takych zariadeni a niektore (nie cina) boli aj slusnejsie, niektore (aj drahe) boli nanic, ale uz bohuzial nemam sajnu ze ktore.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru