Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nebezpečné odebrání flash disku

Zdravím,

jak je to vlastně s tím odebíráním flash disku z PC? Někdo říká, že prosté vytažení z USB portu vůbec nijak nevadí a někdo jiný zase, že se tím dá odstřelit třeba i PC. Máte s tím někdo nějaké zkušenosti? Dost by mě to zajímalo.

Díky za reakce!

Předmět Autor Datum
Pokud si vážíš dat na tom flashdisku, používej volbu bezpečné odebrání. Jde o to, že i když to zdánl…
marekdrtic 01.06.2013 10:41
marekdrtic
Pokud mas neastaveno "pro rychle odebrani" neni treba odpojovat, nikdy neodpojuji a zadny fles mi ne…
AD. 01.06.2013 11:15
AD.
už jsem pár lidí slysel o tom, ze jim odešel flash disk, zatím se 100% úspěšností byla odpověd na ot…
exiton 01.06.2013 11:19
exiton
K tomu bych jen dodal, kdyz odpojujete notebook od síte, vytahujte nejprve za zasuvky a pak az z pří…
Prasak 01.06.2013 12:53
Prasak
odpojenie napajania notebooku baterke nijak neskodi, preco by jej to malo skodit?
MM.. 01.06.2013 16:19
MM..
A co když to bezpečně odebrat nelze? Občas to píše, že zařízení je používáno. Přes procesy se to vyp…
mobster 01.06.2013 12:49
mobster
To tehdy, pokud je z disku čteno (otevřený nějaký soubor, pročmuchává to tam antivirus, nebo třeba j…
Prasak 01.06.2013 12:55
Prasak
Pozor, někdy se to stane jen tak. Nemusíš mít nic otevřeno ani nemusíš nic kopírovat.
mobster 01.06.2013 13:04
mobster
V tom případě vypni (standardně, nikoliv vyškubnutím ze zásuvky) PC. Pak flešku vytáhni.
mif 01.06.2013 12:55
mif
Tak ti tam do toho vrta antivir alebo defragmentacia alebo mas zapnuty program ktory to pouziva aleb…
MM.. 01.06.2013 16:15
MM..
[14251-fd-jpg] Volby jsou celkem jednoznačné, ale problém může nastat, pokud máme navolenou spodní m…
IQ37 01.06.2013 14:16
IQ37
Rychlé odebrání taky kurví flešky.
mif 01.06.2013 14:37
mif
Problém je v tom, že i když je na woknech nastaveno "rychlé odebrání", tak to pouze zajistí, že wokn…
jirka44 01.06.2013 15:56
jirka44
ked to v registroch zmenis tak prave tym si sposobis riziko ze ta flash este chrusta data a Win jej…
MM.. 01.06.2013 16:21
MM..
Takze to spravanie visty/w7 povazujem za rozumnejsie. to máš nejspíš pravdu. Ale já mám ve zvyku se…
jirka44 01.06.2013 18:18
jirka44
A to často kopíruju adresářové struktury, kde jsou tisíce malých souborů. Kopírovat takováto data n…
MaSo 01.06.2013 18:48
MaSo
Kopírovat takováto data na flash disk je nerozum. v tom s tebou naprosto souhlasím, v daném případě… poslední
jirka44 02.06.2013 18:01
jirka44
Já taky vždy používám bezpečné odebrání, zatím nic neodešlo (ťuk ťuk :-)). Když je Flashka bez LED i…
ferokulda 01.06.2013 16:23
ferokulda
Life is too short to remove the USB safely...:-)
MaSo 01.06.2013 17:00
MaSo

Pokud si vážíš dat na tom flashdisku, používej volbu bezpečné odebrání. Jde o to, že i když to zdánlivě vypadá, že se nic neděje, může systém stále na flashdisk něco zapisovat. Když to pak prostě vytáhneš, riskuješ poškození souborového systému a tím pádem ztrátu dat. Počítači jako takovému by to vadit nemělo.

už jsem pár lidí slysel o tom, ze jim odešel flash disk, zatím se 100% úspěšností byla odpověd na otázku - vytahuješ to vzdy po odebrání z ikony, NE vždy:) takze si myslim, ze to opravdu muže škodit, ale co vím, tak jen ty flash disky. Tohle je ale obzvlášt zavazny u externích disků, to neni zalezitost dvou stovek ale tisíce a hlavne hodne duležitych osobních dat.

K tomu bych jen dodal, kdyz odpojujete notebook od síte, vytahujte nejprve za zasuvky a pak az z přístroje, kde koho se ptam to samozřejme necha v zasuvce a odpojí kompa a nazdar, pak se diví že jim odejde baterka přinejlepším. To je také špatny postup, odpojovat od nejvzdalenejsiho místa, pozor na takovy veci.

K tomu bych jen dodal, kdyz odpojujete notebook od síte, vytahujte nejprve za zasuvky a pak az z přístroje, kde koho se ptam to samozřejme necha v zasuvce a odpojí kompa a nazdar, pak se diví že jim odejde baterka přinejlepším. To je také špatny postup, odpojovat od nejvzdalenejsiho místa, pozor na takovy veci.

Je to naprosto jedno. Co by té baterce mělo vadit? Nebo co jinýho by se mohlo stát?

To tehdy, pokud je z disku čteno (otevřený nějaký soubor, pročmuchává to tam antivirus, nebo třeba jen otevřenej Průzkumník). Pokud se z disku jen čte, tak vytrhnutí vadit nemusí, ale horší je, pokud zrovna něco na ten flashdisk zapisuje, pak je riziko ztráty dat velký.

Tak ti tam do toho vrta antivir alebo defragmentacia alebo mas zapnuty program ktory to pouziva alebo pouzivas dementny prieskumnik s sdementnymi nahladmi a dementne kodeky a dementny priskumnik skapal a furt bezi jeho proces. Vsetky tieto veci sa daju obchadzat/vypnut/nepouzivat. Mne vzivote Win nenapisal ze sa neda odobrat (a ak ano tak lebo som nechal otvorenu konzolu ako odmin na tom disku apod). Je to len o tom vediet jaky SW na mojom PC bezi, co s microsoftom a inymi dementnymi vyrobcami SW neni moc jednoduche, ale je to mozne. Ak nevies co ti v PC bezi a nedovoli ti ju to odobrat tak start-vypnut PC.

Problém je v tom, že i když je na woknech nastaveno "rychlé odebrání", tak to pouze zajistí, že wokna nepoužijí zpožďěný zápis. Ovšem vlastní řadič flashky stejně může chroustat data ještě v okamžiku, kdy flashku vytrhneš, zejména při zápisu velkého počtu malých souborů. Jediný indikátor, na který je vcelku spolehnutí je LED na flash paměti. Pokud bliká, nesmí se vytrhnout. Jenže spousta nových flash už LEDku nemá. Kromě toho Vista a W7 v default nastavení nevypínají napájení portu, takže flash nezhasne ani po skončení zápisu. Lze to ovšem v registrech změnit, aby se to chovalo stejně jako W2k/XP. Ale když někdo má problém s jedním kliknutím, ať činí, jak je mu libo. Jsou to jeho data.

ked to v registroch zmenis tak prave tym si sposobis riziko ze ta flash este chrusta data a Win jej odpoji napajanie. Ked to odpojis softwarovo a nechas to par sekund s napajanim a az potom to vytrhnes tak je tam sanca blizi nule ze by si disk interne este cosi prehadzoval. Takze to spravanie visty/w7 povazujem za rozumnejsie.

Takze to spravanie visty/w7 povazujem za rozumnejsie.

to máš nejspíš pravdu. Ale já mám ve zvyku se nejdřív podívat, jestli flash ještě bliká, teprve když přestane blikat kliknu na bezpečně odebrat a při tom koukám na flash, jestli zhasne. Dělám to takhle už léta letoucí a ještě žádná flash mi nehavarovala. A to často kopíruju adresářové struktury, kde jsou tisíce malých souborů. Právě na takovýhle datech vidím, jak dlouho ještě flashce trvá, nežli to schroustá. TC už má "hotovo" a flash ještě bliká.

Já taky vždy používám bezpečné odebrání, zatím nic neodešlo (ťuk ťuk :-)). Když je Flashka bez LED indikace, po zmizení Windows okna kopírování vždy počkám pár sekund, pak teprva odebírám. Když nejde Flashka odebrat (zařízení je používáno, přičemž všechna okna jsou zavřena), tak se odhlásím a přihlásím z účtu a pak odebrat jde.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru