Avatar uživatele
Psychotic

Nebyli bychom na tom lépe, kdyby nikdy nedošlo k českému národnímu obrození?

Mluvili bychom německy, což by pomohlo obchodu, možná by nás díky vazbám na Německo a Rakousko brali jako západní evropu a ne jako východní, snáze bychom se učili angličtinu…

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? MonkeyKing, petra15 před 3639 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Kdyby chyby. Víte, co přineslo národní obrození.

Jsem Češka, vycháízím z toho, že český jazyk je nejdůležitější znak národní pospolitosti a nástroj jejího sjednoceníl Stejně tak je důležitá j samostatnost národní existence, boj za ni,, česká státnost, vlastenecké cítění – tradice, slavná národní minulost, , česká kultura – neměli bychom české divadlo, literaturu atd.
I

Nechybí vám náhodou vědomí českosti a příslušnosti k českému národu?

Jak řekl Karel Čapek:. češství není program, ale vnitřní nutnost, souvislost s
lidem a zemí.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Quimby

A možná bychom zanikli při 2.svět válce úplně, protože bychom byli spojenci Německa.
Nějakejch 150let je strašně dlouhá doba na to říkat kdyby, se může stát uplně cokoliv.
Takže, podle mě ne, nebyli.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
petra15

No tak co se ziv. úrovne týká…byla by dnes nemecko – rakouská. A asi by jen v r. 1990 stacilo „nechat odhlasovat“ (dnesní) obyvatele Sudet , jestli chtejí k Nemecku, a urcite by velká vetsina pro pripojení hlasovala, jako ted na Krymu…prachy lákají, nebo ne?

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
MonkeyKing

Rozhodně – když se zamyslíte dnes na panslavismem – přídáme se kRusku, protože jsme Slované – pěkně hloupý nápad – co jim chybělo v Rakouském císařství? Nic. Banda českých vopičáků, kvůli kterým jsme dnes malej stát s na prd vším, nic nikdo tady neumí, co by někdo nedokázal i třeba ve vedlejším Německu a Němci se teď mají jako prasata v žitě!!!

Ale hlavně že máme VLASTNÍ jazyk a stát

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
sassan

Nemohu si pomoci ale některé názory zde vyjádřené nechutně zavání starou "dobrou"závistí že se má někdo(soused)lépe než já.To byste vážně z fleku vyměnili vlastní národní identitu jen kvůli tomu abyste se měli(možná)o něco materiálně lépe?A to vám tak moc sejde na tom co si o vás myslí nějací balíci pro které se v podstatě vše za Německem rovná automaticky východ a v horším případě dokonce Rusko?Nechápu proč bychom se měli snáze učit angličtinu.Snad proto že je to také germánský jazyk?Rozdíl v obtížnosti učení by byl dost minimální.Kdokoliv kdo chce pořádně obchodovat na mezinárodní scéně musí být schopen komunikovat v cizých jazycích-přičemž je to angličtina a ne němčina co dnes v tomhle směru hraje prim.Trochu to na mě působý jako lenost jako:"kéž by němčina/angličtina byla můj mateřský jazyk a já se ji nemusel později učit.To jsem si říkal taky ale jako dítě.Osobně taky nesnáším to trapné vymlouvání se na to že jsme malí a proto bezvýznamný stát.Ve skutečnosti jsou jen v Evropě pokud vím státy daleko menší(rozlohou i populací)ale mají se srovnatelně dobře jako v Německu a dokonce i lépe.MonkeyKingu vás tu přeci nikdo nedrží(rozhodně ne vlastenectví),máte šanci vycestovat di libovolné vytoužené destinace a zkusit žít tam…ale něco mi říká že by nikde o takové jako jste vy moc zájem neměli.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kelt

Hoden potupy všech lidí, kdo se za svůj jazyk stydí!
Sousedova tráva je vždycky zelenější, než ta naše. V době první republiky byla naše země na daleko větší hospodářské, sportovní i jiné úrovni, než Německo, například Česká koruna měla větší hodnotu než Deutsche Mark. Neměli jsme tady fašismus. Je vidět tady smýšlení některých lidí. Někteří čeští sportovci něco vyhrají, tak se hrdě k tomu hlásíme. Něco je někde levnější a chceme kvůli tomu opustit vlast. Vlastně si můžete vybrat, kde chcete žít.
¨Přečtěte si Máchův Máj. Nevím proč, ale vzpomněl jsem si na nádherné verše.
Ach zemi krásnou, zemi milovanou,
kolébku mou i hrob můj, matku mou,
vlasť jedinou i v dědictví mi danou,
šírou tu zemi, zemi jedinou! –

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
petra15

MonkeyKing
„Jako prasata v zite“- a to ví kazdý…a jeste po prohrané válce…a asi je to taky tak, ze je-li nekde dobre, tak to pusobí jako magnet na sousedy, takze ti vysoce kvalifikovaní z okolních zemí…atd. Ale ta otázka je ted, proc mnoha lidem chybí, nebo se stále zmensuje „vedomí ceskosti“…tak z mého hlediska – a já mluvím nemecky jako cesky, mohu povedet, a potvrdit, ze se vsude „varí jen s vodou“, a ze je to az dojemné, jak je to úplne stejné, se stejnými lidskými problémy-jak v N., tak v Cesku, jen se mluví jinou recí…Videla jsem tu takovou anketu, jestli se cítíte být ceským vlastencem, a skoro vsichni se necítili z nejakého bud financního, nebo polit. duvodu(tunelování), a to byla skoda…já se k vlastenectví hlásím, ale nikdy bych nikomu ze sousedních zemí neublízila , a nedala dopustit, aby se to delo, jako napr. tady se casto az stve proti Nemecku(„nejhnus­nejsí rec“, a takové kecy…), je to vsechno o vzdelání…cím více lidi vedí, tím hodnejsí jsou k sobe…

před 3639 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Psychotic

annas: Také říkáte, že jsou důležité věci jako samostatnost národní existence, boj za ni, česká státnost atd., v čem přesně spočívá „důležitost“ těchto věcí? Jaký je rozdíl mezi tím považovat se za Čecha a považovat se za českého Rakušana? Jaké výhody mi přináší fakt, že jsem Čech?

před 3639 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Psychotic

annas: Promiňte, nejsem nacionalista. Moje „češství“ začíná a končí u sledování fotbalu.

před 3639 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek