Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Chkdsk na 3 TB iSCSI disku (QNAP) uz bezi pres 2 tydny

Ahoj,
rad bych se zeptal na vas nazor: na ulozisti QNAP TS-809 jsou 3x 2TB disky v RAID5. iSCSI LUN allocation je nastaveno na "thin provisioning", napojeno na MS Server 2003 R2. Pouzivano nejaky cas bez problemu.

Nedavno jsem potreboval nejaka data odmaznout a narazil jsem na adresare, ktere nesly smazat, ani prejmenovat. Bohuzel trochu uspechane jsem spustil chkdsk s parametrem /x a bezi to uz vice nez dva tydny. Chkdsk je nyni ve fazi "Recovering orphaned file", ale u kazdeho hlasi "Insufficient disk space to recover lost data." Tato posledni hlaska mi prijde divna, misto by tam melo byt.

Bohuzel jsem tam mel i data, ktera jsem pred touto operaci nezazalohoval, takze predpokladam, ze v tuto chvili je asi jedina moznost (nejmin rizikova) nechat to dobehnout? Jeste jsem se docetl, ze by mohlo jit data z iSCSI dostat pomoci napr. "Partition Find and Mount Pro", ale v tuto chvili nemam kam ty iSCSI img (3TB) vykopirovat, abych to pripojil.

Takze - nechat dobehnout a doufat, ze data chkdsk uplne nerozhodil?

Predem diky za reakce,
M.

Předmět Autor Datum
Jednoduše řečeno - ano. Ale ty dva týdny... to je trochu hodně. Zkusil jsi podporu QNAPu?
touchwood 16.11.2010 19:43
touchwood
Nekde jsem pred par tydnama cetl cesky clanek na podobny tema. Nejakej borec tam pustil chkdsk a jel…
Radek 16.11.2010 19:58
Radek
On ten disk moze byt nahovno aj fyzicky, takze to uz moze byt len mucenie disku (ktory kvoli nejakej…
MM.. 16.11.2010 23:08
MM..
Diky za reakce, stale to bezi... :x: twd: podporu jsem nezkousel, jen jsem prolejzal fora, mozna jim…
Mrak 18.11.2010 09:09
Mrak
Tak jen shrnuti: kontaktoval jsem podporu, tam mi doporucili tento postup: odkopirovat soubory (iSCS… poslední
Mrak 06.12.2010 12:18
Mrak

Nekde jsem pred par tydnama cetl cesky clanek na podobny tema. Nejakej borec tam pustil chkdsk a jelo mu to uplne silenou dobu na mnohem mensim disku, nez mas ty. Nevzpomenu si, kde jsem to cetl. Jen vim, ze ta doba byla pro me uplne silena a bud to byly dny nebo tydny. Tak si to zkus najit pres google. Pamatuju si proste pro me jen jedno, trvalo to odporne dlouho a nestoji to za to. Stejne ti asi nic jinyho, nez cekat, nezbyva.

On ten disk moze byt nahovno aj fyzicky, takze to uz moze byt len mucenie disku (ktory kvoli nejakej zavade cita jeden sektor pol hodiny). Alebo je nahovno aj MS (co je, to vsetci vieme :)
Ci to nechat dobehnut alebo resetnut zavisi od toho jak dobre mas zalohovane data (ono tu zalohu asi budes muset tak ci tak pouzit). Ale filesystem by mal byt transakcny takze by to malo reset prezit bezproblemov.

Diky za reakce, stale to bezi... :x:
twd: podporu jsem nezkousel, jen jsem prolejzal fora, mozna jim zkusim napsat...
MM..: ty disky by snad mely byt (fyzicky) v poradku, jsou nove, SMART hlasi "good" a navic tam krome zmineneho iSCSI bezi jeste FTP, NFS, samba a tyto sluzby se jevi (vcetne prostoru na ktery pristupuji), ze jsou v poradku
M.

Tak jen shrnuti: kontaktoval jsem podporu, tam mi doporucili tento postup: odkopirovat soubory (iSCSI LUN image) a pak prerusit chkdsk a pripojit LUN zpet.

Data jsem neodkopiroval, protoze jsem nemel nikde k dispozici 3.2 TB volneho mista (navic jsem zjistil, ze pokud se je nepodari z poskozenyho LUNu dostat, budu schopen je s jistym usilim dat dohromady z jinych zaloh). Chkdsk jsem prerusil, po opetovnem pripojeni LUNu zacal Windows Server hlasit "NTFS errory" a disk jiz nebyl citelny vubec, navic to celkem brzdilo Windowse.

Zkouseli jsme se na data dostat pres SSH, ale ani tudy cesta nevedla, ty img nesly primounotovat tak, aby NTFS data byla citelna.

Data byl nakonec schopen najit GetDataBack for NTFS. Spustilo se to ve Windows Serveru na nepristupne iSCSI jednotce a zatim to vypada, ze precetl vsechna data, co tam byla.

Pouceni pro mne:

- s chkdsk opatrne
- LUNy vytvaret v rozumnych velikostech, manipulace s terbajtovymi img soubory pri pripadne havarii je dost nesnadna

M.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru